Двама палестински тийнейджъри са били убити от израелски военни по

...
Двама палестински тийнейджъри са били убити от израелски военни по
Коментари Харесай

Двама палестински тийнейджъри убити от израелската армия

Двама палестински младежи са били убити от израелски военни по време на митинги по границата с Ивицата Газа, съобщи Ройтерс. Те са разпознати като Калед Ал Рабай - на 14 години и Али Ал Ашкар - на 17 години. По време на митингите са били ранени 70 души, като 38 от тях имат огнестрелни рани.

Говорител на израелската войска заяви, че военните, пазещи границата с Ивицата Газа е трябвало да се оправят с над 6000 стачкуващи, които на някои места по граничната линия хвърляли експлозиви и палели бомби.

Някои от протестиращите даже съумели да преминат границата, поради което израелските елементи били принудени да реагират със съответните ограничения. Говорителят обаче не загатва нищо за двата смъртни случая.

От 18 месеца протестиращите провеждат седмични демонстрации, наречени "Големият марш на завръщането ".

Техният апел е да се постави завършек на блокадата на Ивицата, наложена от Израел и Египет върху Газа, и палестинците да имат право да се върнат по местата, от които фамилиите им са избягали или са били принудени да изоставен при основаването на Израел през 1948 година.

Израел отхвърля всеки сходен апел за завръщане, като аргументът от Тел Авив е, че в случай че то се случи, еврейското болшинство ще бъде претопено.

През последните месеци представители на Египет, Катар и Организацията на обединените народи работят за опазване спокойствието по границата, само че откогато са почнали митингите през март 2018 година убитите палестинци са към 210 палестинци, оповестяват от болнични заведения в Газа.

В същия този интервал един израелски боец, охраняващ границата, е убит от палестински снайперист, а втори е погубен по време на загадка интервенция на израелската войска против Газа.

Припомняме, че Израел превзема Газа по време на войната през 1967 година През лятото на 2005 година израелското държавно управление взима решение, вследствие на което към 5000 еврейски заселници са принудени да се изтеглят от Ивицата Газа.

Наложената обсада на Ивицата Газа е нужна, с цел да се прекъсне въоръжаването на ислямистката формация "Хамас ", водила три войни против Израел и изстреляла хиляди ракети по територията му през последното десетилетие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР