Двама от братята на патриарха на българската литература Иван Вазов

...
Двама от братята на патриарха на българската литература Иван Вазов
Коментари Харесай

От Вазовия род е единственият наш офицер, който влиза в английската история с името си

Двама от братята на патриарха на българската литература Иван Вазов са носители на най-високите военни оценки, а всички имат роля във войните за национално избавление. Пред семейството Вазов историята два пъти е записано званието военачалник.

„ Неслучайно назоваваме Георги Вазов „ героят на Одрин “, напълно закономерно неговият по-малък брат, Владимир Вазов е наименуван „ героят на Дойран “, всички декорирани с толкоз доста военни оценки, виждаме, че Владимир Вазов е просто целият отрупан, той сякаш е най-награждаваният от братята “, споделя откривателят Катя Зографова.

Владимир Вазов управлява отбранителна интервенция при Дойран по време на Първата международна война, неговата тактика се учи във военните академии по света.



„ Той е единственият български офицер, който влиза поименно в британската история. Ген. Владимир Вазов съумява да построи такава мощна фортификация, толкоз са добре укрепени, предпазени, премислени българските позиции, че в пъти по-мощна непозната войска, в това число употребявайки химическо оръжие, не съумява да ги превземе “, отбелязва Зографова.

През 1936 година в Лондон е проведена среща на ветераните от Първата международна война. Българската делегация се води от особено поканения о.з. военачалник Владимир Вазов. При появяването на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва: „ Свалете знамената! Минава военачалник Вазов – спечелилият от Дойран! “.



И тримата наследници на доктор Кирил Вазов, прадядото на проф. Григорий Вазов, вземат участие и в трите националноосвободителни войни, и тримата са ранявани.

„ Иван Кирков Вазов, който се явява чичо на татко ми, който е погубен от Народния съд и министър, той има няколко медала, бил е раняван, когато Георги Вазов, неговият чичо, е управлявал обсадата на Одрин “, споделя проф. Григорий Вазов.

Няма мъж във Вазовия жанр, който да е бил кадърен да носи оръжие и да не е отишъл на фронта да се бори за свободата и обединяването на България.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР