Двама остри критици на коалицията с консервативния блок на канцлера

...
Двама остри критици на коалицията с консервативния блок на канцлера
Коментари Харесай

Новото ръководство на социалдемократите поставя под въпрос коалицията с Меркел

Двама остри критици на обединението с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел завоюваха изборите за ръководител на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), което слага под въпрос бъдещето на държавното управление, предава Reuters.
От партията обявиха, че левичарите Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен, които се кандидатираха дружно, са спечелили 53,06% от гласовете на членовете. Те желаят да предоговорят съдружното съглашение, където имат забележки по политиката в обществената правдивост, вложенията и климата.
Въпреки това, вероятността за предварителни избори или държавното управление на малцинството се усили, защото консерваторите на Меркел може да откажат съдействието, макар че биха желали да останат на власт.
ГСДП, най-старата партия в Германия, е в ужас след редица слаби резултати на районни и европейски избори и шестмесечна конкуренция за лидерския пост, като сега тя изостава съществено в анкетите.
Много редови членове считат, че единственото избавление е излизане от държавното управление с ХДС/ХСС (Християндемократическия и Християнсоциалния съюз) и обновяване на партията в съпротива.
Валтер-Борянс и Ескен победиха финансовия министър Олаф Шолц и Клара Гейвиц, които обявиха, че ще поддържат противниците си, откакто получиха единствено 45,33% от гласовете.
Резултатът е тежък удар за Шолц, най-известният претендент. Funke media заяви, че той има намерение да остане финансов министър.
След изненадващата им победа, Валтер-Борянс, някогашен финансов министър в най-населената провинция Северен Рейн-Вестфалия и Ескен, народен представител в долната камара на Народното събрание на Бундестага, даде обещание да се опита още веднъж да сплоти партията.
Валтер-Борянс, който си завоюва репутацията на Робин Худ за това, че залови голям брой укриватели на налози със сметки в швейцарски банки, акцентира, че ГСДП няма да изостави обединението незабавно.
" Винаги сме казвали, че не става въпрос единствено за това дали ще напуснем неотложно, или ще останем вътре краткотрайно ", сподели той пред телевизия Phoenix, като добави, че има намерение да види кои политики могат да се вършат с партията на Меркел и кои не могат.
Дуото подчертаха, че желаят консерваторите да се спогодят за по-висока минимална заплата и повече вложения в инфраструктура и отбрана на климата - в случай че е належащо с нов дълг.
Генералният секретар на ХДС съобщи, че неговата партия желае да работи с новите водачи на ГСДП и че фракциите към този момент имат обща основа, върху която да работят.
Предсрочни избори са неприветлив вид и за ГСДП, и за ХДС, които са въвлечени във вътрешна битка за председателския пост след отказването на Меркел, като и двете са изгубили още гласоподаватели след изборите през 2017 година След 14 години отпред на най-голямата европейска стопанска система, Меркел съобщи, че няма да се кандидатира още веднъж.
Не е ясно до каква степен консерваторите ще са подготвени да одобряват настояванията на социалдемократите. В акцията за водачество Ескен съобщи, че в случай че консерваторите откажат да се съгласят с настояванията на социалистите, тя ще предложи партията да напусне обединението.
Делегатите на ГСДП би трябвало да одобрят управлението на партийна конференция, започваща на 6 декември. Те също ще гласоподават за обединението.
Победителят е изправен пред извънредно тежка задача. През 2017 година поддръжката за ГСДП се срина до най-ниските равнища след 1933 година В момента тя е към 15% в анкетите, като социалистите към този момент изостават от ХДС/ХСС, " Зелените " и " Алтернатива за Германия ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР