Двама моряци от ВМС на САЩ са обвинени в предаване на военни тайни на Китай

...
Двамата мъже се пледираха за невинни в съдилищата в Сан
Коментари Харесай

Двамата мъже се пледираха за невинни в съдилищата в Сан Диего и Лос Анджелис и бяха оставени в ареста до изслушванията за задържането им следващата седмица.

От няколко години САЩ изразяват загриженост относно заплахата от шпиониране, отправена от Пекин, завеждайки наказателни дела срещу китайски агенти, които са откраднали чувствителна правителствена и търговска информация, включително чрез незаконно хакване.

Последните наказателни преследвания идват като Национална гвардейска армия на Масачузетс е изправена пред съд за изтичане на строго поверителни военни документи.

Джак Тейшейра, на 21 години, е обвинен в издаване на секретна информация за войната в Украйна и други чувствителни теми в чат стая в социалните медии, популярна сред онлайн геймъри.

Властите казват, че случаите, свързани с Китай, подчертават явните опити на Пекин да събере подробности за американските военни операции.

Американският прокурор Ранди Гросман за южния окръг на Калифорния каза: „Чрез предполагаеми престъпления, извършени от тези обвиняеми, чувствителна военна информация се озова в ръцете на Китайската народна република. по всякакъв начин, така че да може да се използва в тяхна полза".

Изображение: Заподозрените са обвинени в вземане на хиляди лири от Пекин

Дзинчао Вей, 22-годишен моряк, служещ на Сан Диего- базиран USS Essex, беше арестуван в сряда, докато се качваше на борда на кораба.

Той е обвинен в предаване на подробна информация за оръжейните системи и самолетите на борда на кораба и други десантни кораби.

Прокурори каза Уей, който е роден в Китай, е бил потърсен от офицер от китайското разузнаване през февруари 2022 г., докато е кандидатствал да стане натурализиран гражданин на САЩ.

Прочетете още:
Китай „агресивно“ се насочва към Обединеното кралство
Китайските „полицейски участъци“ в Обединеното кралство са „неприемливи“
Какво представляват „шпионски балони“ и каква е тяхната роля?

В обвинителния акт се твърди, че Уей е предоставил снимки и видеоклипове на кораби на флота, както и повече от 50 ръководства, съдържащи технически и механични данни за плавателни съдове, заедно с подробности за броя и обучението на американските морски пехотинци по време на предстоящо учение.

Вей изпрати чувствителна военна информация на САЩ в течение на една година и дори е бил поздравен от китайския офицер за това, че е станал гражданин на САЩ, каза г-н Гросман.

Той добави, че Уей „избра да обърне гръб на новоприетата си страна“ заради алчност.

Изображение: американски адвокат Ранди Гросман казва, че всеки инструмент ще бъде използван за противодействие на китайската заплаха

Помощник-прокурорът на САЩ Фред Шепард каза на съдията, че Уей е предал информация на китайското разузнаване още тази седмица.

Г-н Шепард каза, че Уей си е измислил до $15 000 (£11 800) през последната година от споразумението.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи доживотен затвор.

Министерството на правосъдието също обвини Уенхен Джао, 26 г. служи във военноморска база северно от Сан Диего, със заговор за получаване на близо 15 000 долара (11 800 британски лири) подкупи от китайски агент в замяна на планове за военноморски учения на САЩ, оперативни заповеди и снимки и видеоклипове на електрически системи във военноморските съоръжения между август 2021 г. поне този май.

Информацията включваше оперативни планове за широкомащабно военно учение на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, което подробно описваше местоположението и времето на движение на военноморските сили.

В обвинителния акт се твърди, че Джао е снимал електрически диаграми и чертежи за радарна система, разположена в американска военна база в Окинава, Япония.

Ако бъде признат за виновен, Джао може да получи максимална присъда от 20 години във федерален затвор.

Говорейки в Пентагона, бригаден генерал Пат Райдър каза: „Мисля, че имаме ясни политики и процедури, когато става въпрос за опазване и защита на чувствителна информация. И така, ако тези правила бъдат нарушени, ще бъдат предприети подходящи действия.“

Г-н Гросман каза: „Китай е ненадминат в своята дързост и обхвата на злочестивите си усилия да подкопае нашите закони.“

Той предупреди, че САЩ ще използват „всеки инструмент в нашия арсенал, за да се противопоставят на заплахата и да възпират Китай и онези, които са нарушили върховенството на закона и застрашават нашата национална сигурност“.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР