Двама математици решиха проблем отпреди 15 години.Те намериха отговора на

...
Двама математици решиха проблем отпреди 15 години.Те намериха отговора на
Коментари Харесай

Математици откриха нещо изумително за числото 15

Двама математици взеха решение проблем отпреди 15 години.

Те откриха отговора на това какъв брой цифри са ви нужни, с цел да бъде запълнена безкрайна мрежа при избрани условия.

Отговорът: просто 15.

15: Това е отговорът на необикновено комплициран математически проблем, решен неотдавна от екип от двама души в университета Карнеги Мелън (CMU). Обикновено огромните, комплицирани математически задания, имат огромни, комплицирани отговори, които са сложни за схващане от неспециалист. Но не и този. Този е просто … 15.

Въпросът, в началото заложен през 2008 година, звучи по този начин: Ако разполагате с безкрайна мрежа от квадрати, подобна на лист графична хартия, който продължава постоянно, и искате да я запълните с цифри, които би трябвало да са на разстояние повече от този брой квадрати, какъв е минималният брой разнообразни цифри, които ще са ви нужни? Това се назовава задача „ оцвети опаковката “.

И е имало следното предизвестие – повтарящото се разстояние сред числата „ едно от друго “ се отнася до нещо, наречено „ дистанцията в таксито “, което значи, че поставяте квадрати единствено сред числата в прави линии по пътеки, от прави ъгли. Така, да вземем за пример, две единици не могат да бъдат тъкмо една до друга, тъй като тяхното „ разстояние в таксито “ ще бъде единствено едно квадратче. Но биха могли да са диагонални една по отношение на друга, тъй като тяхното „ разстояние в таксиметровия автомобил “ ще бъде две – едно в профил и едно нагоре или надолу. Същото предписание важи и за всички останали цифри. Тяхното „ разстояние в таксито “ от най-близкото им повтаряне би трябвало да бъде с едно повече от тяхната стойност.

Още ли сте комплицирани?

Ако е по този начин, не се тормозете, въпреки всичко е заслужено. В края на краищата решаването на казуса е лишил на най-хубавите математици повече от десетилетие и не е било допустимо без доста калкулации и много креативност.

Според публикация в списание Quanta, математиците решили казуса – студентът от CMU Бернардо Суберкасо и професорът от CMU Марийн Хюле – в началото съумели да стеснят листата с евентуални отговори до единствено 13, 14 или 15. Но тази група от отговори към този момент била реализирана от различен екип преди няколко години и Суберкасо и Хюле желали същинския отговор, а не набор от благоприятни условия. И по този начин, те се обърнали към мощни компютри, с цел да изключат евентуалните отговори, те трябвало да се уверят, че са пробвали всяка една композиция от цифри.

Reminded me of this fun little story in actual math news
— Pretty Princess
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР