Двама лидери на крайнодясната американска милиция Proud Boys получиха присъди

...
Двама лидери на крайнодясната американска милиция Proud Boys получиха присъди
Коментари Харесай

Нови присъди за участници в нападението срещу Капитолия през 2021 г.

Двама водачи на крайнодясната американска милиция " Proud Boys " получиха присъди от надлежно 18 години и 10 години затвор за това, че са се включили към нападението над Капитолия на 6 януари 2021 година от поддръжници на някогашния президент Доналд Тръмп.

Наказанието за 32-годишния Итън Нордейн съответствува с най-дългата присъда до момента по каузи за нахлуване против Капитолия, като акцентира сериозността на обвиняването, по което е наказан - провокаторски скрит план.

Доминик Пецола, на 45 година, който беше наказан по по-леки обвинявания, в това число за възпрепятстване на Конгреса, получи 10-годишна присъда.

Съдията Кели повтори претекстовете си, че Proud Boys са нарушили традицията на Съединени американски щати за спокойно демократично предаване на властта, когато са се пробвали да попречат на Джо Байдън да бъде одобрен за победител в президентските избори през ноември 2020 година

Те действаха въз основа на подправеното изказване, стартирано от самия Тръмп, че републиканецът е изгубил изборите заради всеобщи измами при гласуването.

Малко повече от две седмици преди 6 януари Proud Boys " заговорничеха, с цел да предотвратят, попречват и забавят удостоверяването на вота в Избирателната гилдия и да се опълчват със мощ на властта на държавното управление на Съединените щати ", се споделя в изказване на Министерството на правораздаването.

Преди произнасянето на присъдата и Нордейн, и Пецола показаха разкайване, като Нордейн - наименуван началник на " Министерството на самозащитата " на Proud Boys - упрекна личното си управление.

Но няколко минути след произнасянето на присъдата Пецола е вдигнал пестник и е декларирал " Тръмп победи ", съгласно очевидци в правосъдната зала.

Присъдата на Нордейн съответствува с тази, дадена през май на Стюарт Роудс, създател на друга крайнодясна милиция, заемаща централно място в обсадата на Капитолия - " Пазителите на клетвата ".

Тя предшества идното изговаряне на присъдата на националния ръководител на Proud Boys Енрике Тарио, който провежда пътуването на групата до Вашингтон. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР