Двама екоактивисти залепиха ръцете си за рамките на две творби

...
Двама екоактивисти залепиха ръцете си за рамките на две творби
Коментари Харесай

Екоактивисти залепиха ръцете си за две творби на Гоя

Двама екоактивисти залепиха ръцете си за рамките на две произведения на Франсиско Гоя в музея " Прадо " в Мадрид в митинг против " бездействието на управляващите " против световното стопляне, съобщи Агенция Франс Прес.

Протестиращите не са увредили платната, оповестиха от испанската полиция. Те са насочили вниманието си към фамозните творби на Гоя " Голата маха " и " Облечената маха ".

" Залепихме се за " Махите " на Гоя в музея " Прадо ", се показва в обява в Туитър на организацията " Футуро вехетал ", съобщи ТАСС. В обявата се показва, че преди седмица от Организация на обединените нации са признали невъзможността да се съблюдава задачата, сложена от Парижкото съглашение за таван на покачването на междинната температура с 1,5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалния интервал.

Организацията разгласява и видеозапис от акцията на деятелите й в музея " Прадо ". С черно на стената сред двете картини е изписано " +1,5 градуса по Целзий ". Двамата деятели са арестувани.

Това е поредна сходна акция в музеи в Европа през последните дни на екоактивисти. В петъкв Рим екоактивисти хвърлиха чорба по платното " Сеячът " на Винсент ван Гог и се залепиха за стената до творбата, изложена в Палацо Бонапарте.

Акцията на деятелите от придвижването " Ултима Дженерационе " (Ultima Generazione, в превод: „ Последно потомство “ - бел.ред) последва друга тяхна акция, при която те се залепиха за картината " Пролетта " на Ботичели в изложба " Уфици " във Флоренция, както и сходни набези против творби на изкуството от други екоактивисти по образеца на английската организация " Просто спрете петрола " (Just Stop Oil), чиито деятели заляха с доматена чорба картината " Слънчогледите " на Ван Гог в Националната изложба в Лондон.

Членове на придвижването " Летцте Генерацион “ (Letzte Generation, в превод: „ Последно потомство “ - бел.ред) изсипаха картофено пюре върху пейзаж на Моне в музея " Барберини " в Потсдам, Германия. А белгийски стачкуващ се опита да залепи главата си за картината на Вермеер " Момичето с перлената обица " в музея " Маурицхойс " в Хага.

В последната акция, целяща да накара хората да осъзнаят значимостта на битката с климатичните промени, участваха три дами, членове на " Ултима Дженерационе ".

Както и при други набези, картината не е развалена, с помощта на защитно стъкло, сподели ръководителят на компанията уредник на изложбата.

" Очаквахме го, нямаше вреди, само че това е неефикасно деяние ", съобщи президентът и изпълнителен шеф на " Артемисия " (Arthemisia) Йол Сиена.

" Очаквахме такова нещо още преди откриването на изложбата и имахме няколко срещи с карабинерите и с шефовете на музея. Забранихме на всички да внасят чанти и раници и по тази причина те не можаха да създадат доста “ сподели Сиена и продължи: „ Когато активистките се приближиха до картината, една от тях извади дребна консерва, която беше скрила в панталона си. Картината не е потърпевша. След това девойките се залепиха за стената под картината със суперлепило. Дори не затворихме изложбата, а единствено залата, защото реставраторът трябваше да оцени възможните вреди. Рамката ще би трябвало да бъде почистена, а залата евентуално ще бъде отворена още веднъж довечера ", добави Йол Сиена.

" Това са показни демонстрации, които аз съдя най-строго, макар че те са безсмислени дейности. Активистките даже споделиха на медиите какво ще сторят. За благополучие към този момент те се прицелват единствено в картини, предпазени от защитно стъкло, само че някой техен имитатор може да аргументи съществени вреди на незащитени картини. Това са очевидни демонстрации, които не водят до нищо и деятелите сами си вредят в очите на обществото ", разяснява Йол Сиена.

Трите активистки против климатичните промени заляха със зеленчукова чорба картината, преди да се залепят за стената. Преди това те скандираха против потреблението на изкопаеми горива и за екзистенциалната опасност, която съставлява изменението на климата.

Картината " Сеячът " е заета от музея " Крьолер-Мюлер " в нидерландския град Отерло за галерия с произведения на Ван Гог в някогашната резиденция на Наполеон в италианската столица.

На трите млади дами, направили нападението, ще бъдат повдигнати обвинявания за увреждане на културното завещание.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР