Двадесет и петото издание на Националния фестивал на детската книга

...
Двадесет и петото издание на Националния фестивал на детската книга
Коментари Харесай

Откриват 25-ти Национален фестивал на детската книга

Двадесет и петото издание на Националния фестивал на детската книга – Сливен, 2023г., проведен от Регионална библиотека „ Сава Доброплодни ” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и доста другари и спомоществователи, се открива през днешния ден, 10 май, и ще продължи до 12 май 2023г., в това число. Единственият конгрес в България отдаден напълно на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространяване и четене ще премине под почетния патронаж на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Събитието се осъществя с медийната поддръжка на Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия и БНР.

Вече 25 години Фестивалът осъществя доста сполучливо няколко съществени цели – разпространява творчеството на актуалните български детски създатели, които творят както в страната, по този начин и отвън нейните граници, интензивно спомага за възстановяване на взаимоотношението сред създателите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, провокира спор и въздейства на издателските политики, постанова нови модели за основаване на интерес към книгите и четенето, посредством многочислени състезания и пленери въодушевява децата към творчество, а Националната премия „ Константин Константинов “ към този момент 20 години е тласък за развиване на писането и публикуването за деца. И тази година събитията от фестивалната стратегия са ориентирани към осъществяване на тези цели.

В трите фестивални дни писатели, илюстратори и издатели от страната и чужбина в многочислени срещи ще покажат на дребните читатели най-хубавите достижения в приказния и действителния свят на детската литература.

Три дни фестивалът ще бъде и сцена за изява на опциите на доста млади дарования от цялата страна, които посредством словото, песните и танците ще насочат своите първи послания на създатели. В Сливен ще си дадат среща и доста надарени дребни поети и писатели, и майстори на най-красивите кукли на обичани литературни герои - участници в другите състезания, които се организират в границите на фестивала.

По традиция, Фестивалът ще бъде открит с концерт на 10 май от 10.00ч. в празнично украсеното предверие на Драматичен спектакъл “Стефан Киров ” – гр. Сливен. Водещ на концерта ще бъде артистът Симеон Владов, а в него със свои осъществявания ще се включат: балет „ Барби ” – Сливен и „ Джуниър бенд “ - гр.Велико Търново.

Официалният старт на фестивала ще бъде даден от Стефан Радев – кмет на Община Сливен. В церемонията по откриването ще се включат и регионалният шеф на Сливенска област Минчо Афузов, ръководителят на Общински съвет –Сливен Димитър Митев, членове на Организационния комитет на фестивала, посетители и участници във фестивалната стратегия от страната и чужбина.

Програмата на първия ден от фестивала включва два спектакъла и два концерта на открита сцена, разкриване на три изложения, министър председатели на шест нови детски книги, кръгла маса с интернационално присъединяване на тематика: „ Феноменът Национален фестивал на детската книга – неповторимо изобретателно пространство за деца и създатели “, книжовен маратон по учебни заведения с писатели и издателства - посетители на Фестивала.

На специфична конференция, от 12:00 ч., в Република България ”Сава Доброплодни ”, журито за установяване носителите на Националната премия „ Константин Константинов ” – за принос в детското книгоиздаване ще разгласи носителите на премията в другите категории за 2023г. Ще бъде обявена и премията на детското жури в категория „ Автор ”.

Минути след откриването на фестивала, от 11.00ч., на първия етаж на държавна такса „ Стефан Киров ” ще бъде открита галерия „ Театрални кукли на обичани литературни герои ” с произведения на участниците в XII Национален конкурс за разработване на театрални кукли на обичани литературни герои - 2023. В тазгодишното издание на състезанието се включиха над 270 деца и юноши на възраст от 7 до 16 години от профилирани школи и учебни заведения от цялата страна. От сръчните им ръце оживяха над 300 кукли на обичани герои на известни и обичани от децата литературни герои.

От 11:00ч. на открита сцена ще стартира концерт „ Здравей, наш фестивал! “ с водещ Христо Хр. Симеонов и присъединяване на надарени, дребни артисти, танцьори и музиканти от Сливен и Велико Търново.

И тази година централният площад и ларгото ще се трансфорат в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще бъдат показани няколко спектакъла, които ще срещнат деца и възрастни с обичаните им приказни герои. Приказният маратон ще стартира в първия ден на фестивала, в 12:30ч. Ще бъде показан спектакъла на ДКТ – гр. Русе: „ Кой e по-хитър ” /Режисура: Дарин Петков; Сценография: Цветана Коева; Музика: Иван Драголов; Участват: Деница Дончева и Мартин Маринов/. От 16:30 ч. на откритата сцена стартира спектакъла „ Оттук оттова “ на спектакъл „ Трио “ - Бургас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР