Двадесет и девети параклис бе осветен край смолянското село Момчиловци.

...
Двадесет и девети параклис бе осветен край смолянското село Момчиловци.
Коментари Харесай

В Момчиловци осветиха двадесет и девети параклис

Двадесет и девети параклис бе осветлен край смолянското село Момчиловци. Той носи името „ Всички светии “ и се намира на пътя Момчиловци - Баните до местността „ Вопата “.

Построен е за малко време от семейство Данчеви, които издигнаха цялостен комплекс в памет на техния наследник доктор Ивайло Данчев, включващ подслон, чешма и дребна църквичка, заяви кметицата на Момчиловци Сийка Суркова.

Освещаването извърши локалният духовник Николай Рангелов. Предстои параклисът да бъде изографисан. Според отец Николай, няма друго място в България с към 1300 поданици и за малко повече от 100 години да е построило толкоз доста дребни християнски храмове.

Родопското село е напълно обградено с параклиси. Най-отдалеченият е на 30 км на границата с община Лъки. Никой не помни по кое време е издигнат параклиса „ Св. Георги Победоносец “, който пък е на 12 км от Момчиловци. Параклиси има и в самото село.

Към края на 18-и век в Момчиловци е нямало нито един параклис. Дотогава в най-старите къщи са правили така наречен наименуван „ прошкинтар “ /място за поклон/, напомня „ Марица “. Така се е наричал специфичният ъгъл в някой ъгъл, където са подредени иконите и над тях гори кандило. Освен калена кандилница с тамян от време на време имало и молитвеник. Когато селото се разраства, се усилва потребността от религиозни треби. За общи каузи преди построяването на църквата „ Св. Константин и Елена “ през 1836 година е била употребена плевня, описват от селото. Строителството на параклисите стартира по-късно. Сред първите е този южно от връх „ Св. Илия “, където е „ Аязмото “.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР