Двадесет години, след като партизаните на Хизбула изтласкаха последните израелски

...
Двадесет години, след като партизаните на Хизбула изтласкаха последните израелски
Коментари Харесай

Двадесет години след изтеглянето: Израел и Хизбула отново се стягат за война

Двадесет години, откакто партизаните на Хизбула изтласкаха последните израелски бойци от южен Ливан, двете страни се готвят за възможна втора война, която наподобява, че нито една от двете страни не желае, разяснява Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Израелските войски се готвят за допустимо навлизане в Ливан и нанасят удари по цели на Хизбула в прилежаща Сирия. Хизбула също стяга сили и заплашва да нахлуе в Израел. Яростните врагове постоянно си разменят предизвестия и закани.

" Ние се готвим съществено за идната война. Не вършим никакви взаимни отстъпки, тъй като разбираме, че би трябвало да бъдем мощни, с цел да разбием врага ", споделя полковник Израел Фридлер, израелски пълководец, който управлява почналото преди няколко седмици обучение, симулиращо война с Хизбула в база в Северен Израел.

Хизбула се появи като въоръжена партизанска формация през 1980-те години, финансирана от Иран за битка против израелските войски, окупиращи Южен Ливан. С една продължителна партизанска война, с присъщите й крайпътни бомбени набези и снайперистки офанзиви, тя в последна сметка принуди Израел да се изтегли през май 2000 година като изключим една напразна война, траяла един месец през 2006 година, от този момент по нестабилната граница е значително умерено.

Оттогава Хизбула последователно се разви като най-мощната военна и политическа конструкция в Ливан. Партията и нейните съдружници са преобладаваща мощ в ливанския парламент и основната опора на държавното управление на премиера Хасан Диаб.

" Във вътрешен проект Хизбула се утвърди като най-влиятелната мощ в Ливан ", сподели Хилал Хашан, професор по политология в Американския университет в Бейрут. Но на районно ниво, добави той, " позицията на Хизбула е лабилна " поради израелския напън, вътрешните безредици и проблемите на нейните ирански благодетели.

Групировката мъчно може да си разреши масиран конфликт с Израел. Ливанската стопанска система е в съсипия, към половината от популацията по доста оценки живее в беднотия, в това число тук-там, считани за замъци на Хизбула, а финансовото й положение е тежко поради американските наказания против нея и Иран. Групировката претърпя и тежки загуби в сирийската революция, в която починаха към 2000 нейни бойци, биещи се на страната на сирийския президент Башар Асад. Смятана в миналото за освободително придвижване, в този момент Хизбула, съгласно мнозина в Ливан и района, е пионка на Иран.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР