Двадесет дни (към 22 март) след старта на предизборната кампания

...
Двадесет дни (към 22 март) след старта на предизборната кампания
Коментари Харесай

Към 22 март: най-много пари за реклама са дали ГЕРБ и Възраждане - по около четвърт милион

Двадесет дни (към 22 март) след старта на предизборната акция участниците в нея са похарчили общо едва 1 309 062 лева. (без ДДС). Средствата за медийно отразяване са нарастнали с към 400 хиляди лева във втората част от акцията. Така разноските за реклама преди изборите на 2 април продължават да са едни от най-ниските от 2014 година насам.  

Десет дни остават до изборния ден на 2 април, а медийна акция и диспути всъщност в огромна степен липсват. Каква въпреки всичко е цената за вялата реклама и към кои медии се насочва партийният интерес?

В обичайния за  са включени официалните страници на 39 национални и районни медии – 9 малките екрани, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 осведомителни уеб сайтове и организации. Според Изборния кодекс договорите сред партии и медии следва да се разгласяват в тридневен период от тяхното подписване и да се отстранен не по-рано от оповестяване на изборния резултат. 
Средствата за реклама на партиите досега 
Най-скъпа е рекламата на обединението ГЕРБ-СДС - 256 420 лева, следвана от " Възраждане " с 250 976 лева Два пъти по-малко са отделили за медии от обединението " Продължаваме промяната – Демократична България " – 133 671 лева След тях се подреждат от Движение за права и свободи – 124 480 лева и БСП – 84 399 лева. 

Към 22 март двата инициативни комитета, издигнали претенденти в Ловеч и Варна и 3 обединения – обединението Неутрална България (Атака, Русофили, Комунисти), БСДД – Български Съюз за Директна Демокрация и Социалистическа партия Български път) нямат нито един подписан контракт за реклама в обсъжданите медии.
 Източник openparliament.net

Основната част от разноските на ГЕРБ-СДС са вложени в малките екрани Българска национална телевизия и bTV и вестниците " 24 часа " и " Труд ". " Възраждане " насочва най-много средства в Евроком, Българска национална телевизия и bTV. От ПП-ДБ са предпочели в най-голяма степен още веднъж публичната телевизия Българска национална телевизия, както и " 24 часа " и уеб страницата Novini.bg.
Приходите на медиите
И в средата на акцията отпред по доходи остава Българска национална телевизия със 395 248 лева (или 30% от всички средства). Към 22 март малкия екран има подписани контракти с общо 12 обединения. На второ място, само че с близо два пъти по-малко привлечени средства, е ТВ Евроком с 210 410 лева Следват в. " 24 часа " – 127 533 лева и bTV – 85 226 лева Другата огромна частна телевизия у нас – Нова тв, има единствено един подписан контракт с партия " Възраждане " на стойност 8514 лева Това я отрежда едвам на 19-о място измежду доставчиците на медийни услуги. 

Графиката представя всички медии, които към 22 март 2023 г. са привлекли средства от политическите обединения.

Продължава практиката за подписване на безплатни контракти за обслужване на партиите,се отбелязва още в мониторинга. Много са и безплатните благоприятни условия, които медиите оферират, с цел да привлекат някои от участниците да популяризират посланията си в техния ефир. Безплатни форми, с изключение на в Българска национална телевизия, която по предписание би трябвало да дава такива, са налице и в малките екрани ⅞ и " Евроком ". Ако партийната телевизия на Слави Трифонов дава гратис време за реклама единствено на " ИТН ", част от членовете на която са и нейни създатели, то " Евроком " популяризира без възнаграждение обединения от необятен политически набор. Договори за безвъзмездна реклама с тази телевизия са сключили партиите КОД (Консервативно Обединение на Десницата), " Народна партия Истината и единствено истината ", Българско Национално Обединение, ВЪН от Европейски Съюз и НАТО и Български народен съюз – НД, както и обединенията " Продължаваме промяната – Демократична България " и Левицата!

Неясно е какви тъкмо услуги получават претендентите в подмяна на тези безвъзмездни форми в частните медии, само че явно този вид отразяване продължава да се употребява с огромен интерес и през актуалната акция. 

Една четвърт от включените в мониторинга снабдители на медийни услуги към този миг (това са медиите – Скат, Focus-news.bg, Радио Фокус, Евронюз България, в. Борба, в. Старозагорски вести, Webcafe, в. Ние, в. Арда NEWS) не са разгласили данни за подписани контракти. И още веднъж, неналичието на оповестени контракти не значи, че на страниците им няма рекламни банери или различен вид пропагандно наличие, се показва в мониторинга.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР