Два танкера, натоварени с петрол и токсични отпадъци, са заседнали

...
Два танкера, натоварени с петрол и токсични отпадъци, са заседнали
Коментари Харесай

Два танкера заседнаха в Червено море

Два танкера, натоварени с нефт и токсични боклуци, са заседнали в Червено море на линията на бойните дейности сред въоръжените сили на Съединени американски щати и йеменските хуси. Засега многократните опити на Организация на обединените нации да изпразнят и реалокират корабите, с цел да се избегне разлив, са безуспешни, оповестяват от Reuters.

Корабите са покрай пристанището на Рас Иса, Йемен , откъдето постоянно изхвърчат ракети на хусите, за прекъсване на придвижването през Червено море. Същата територия постоянно е обстрелвана и от американските въоръжени сили.

Допълнително, един от двата кораба е блокиран във водите на Червено море от години.  на милионите варели нефт от изоставения танкер FSO Safer , като интервенцията струваше 121 милиона $.

Екип на Организация на обединените нации беше направил опит да реалокира FSO Safer и изхвърли товара на друго място, защото на борда му към момента се съхраняват токсични отпадъчни води и останки от нефт. Те също се надяваха да продадат петрола на притежателите на новия танкер MT Yemen.

Нито един от корабите е помръдвал от август насам , защото хусите и техните врагове от държавното управление на Йемен към момента не са стигнали до съглашение кой да получи парите от петрола, твърди неизвестен източник пред Reuters. Смята се, че към момента няма и съглашение за евакуиране на FSO Safer.

От Програмата за развиване на Организация на обединените нации обявиха, че водят полемика " с всички заинтригувани страни в Йемен " по отношение на предаването на кораба. Говорител на Организация на обединените нации заяви, че към този момент нямат данни от страна на хусите за каквото и да е " съзнателно разваляне на кораба ".

Припомняме, че единствено за последната седмица имаше няколко случая на товарни кораби, изумени от ракетите на хусите. По техни думи  с палестинците против военните дейности на Израел в Газа.
 Хусите изстреляха ракети по танкер в Червено море
Хусите изстреляха ракети по танкер в Червено море

Корабът е изпълнявал курс към Сингапур от Саудитска Арабия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР