Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България, съобщиха

...
Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България, съобщиха
Коментари Харесай

Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България

Два случая на маймунска шарка са доказани в България, оповестиха от Министерството на здравеопазването. Заболелите са мъже на възраст 41 и на 44 години. И двамата са приети в болница и са в положително общо положение.

Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са доказани в Националния център по заразни и паразитни заболявания. По първични данни и двете лица оповестяват за пътувания в чужбина в границите на предходните две седмици – надлежно в Испания и във Англия, без да дават информация за контакт с заболели от маймунска вариола.

Маймунската шарка се счита за по-леко заболяване от едрата шарка, която беше изкоренена през 1980 година Патогенът се предава от човек на човек посредством непосредствен физически контакт.

Болестта маймунска едра шарка не се популяризира елементарно сред хората, съобщи здравната организация на Европейски Съюз в края на май. "Предаването от човек на човек става посредством непосредствен контакт със инфектиран материал от кожни пострадвания на инфектиран човек, посредством респираторни капки при нескончаем контакт лице в лице и посредством фомити ", оповестиха от Европейския център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC) в оценка на риска след експлоадирането на заболяването в неендемични страни.

В отчета се показва, че множеството пациенти, диагностицирани с маймунска едра шарка в Европа, са хомосексуални мъже и "естеството на откритите пострадвания в някои случаи допуска, че предаването е станало по време на сексуален акт ".

Здравната организация на Европейски Съюз предизвести, че хората, които имат многочислени полови сътрудници, са изложени на по-висок риск от заразяване.

В края на май СЗО предизвести, че макар ниската инфекциозност, с началото на летния сезон и огромните събирания на хора по време на почивки, празненства и фестивали, разпространяването може да се усили. Някои от европейските държавни управления към този момент са почнали запасяване с ваксини против едра шарка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР