Два протеста готвят утре близки и приятели на убития Димитър

...
Два протеста готвят утре близки и приятели на убития Димитър
Коментари Харесай

Два протеста съпровождат делото срещу близнаците за убийството на Митко от Цалапица

Два митинга готвят на следващия ден близки и другари на убития Димитър Малинов от Цалапица. Първата проява ще бъде в 10:30 часа пред Съдебната палата в Пловдив.
Прочетете още
Както TrafficNews заяви за 11:00 ч. в Районен съд-Пловдив е планувано делото против двамата близнаци Валентин и Борислав Динкови, които са привлечени като обвинени за укривателство. Според обвинителния акт братята са спомогнали Рангел Бизюрев да избегне наказателно гонене, без да са се споразумели с последния преди да е било осъществено самото закононарушение.

Вторият митинг е разгласен за 12:00 часа и ще се преведе пред постройката на Прокуратурата в Пловдив.

Разследването по убийството продължава и към този миг, като хипотетичният причинител Рангел Бизюрев е към момента в неопределеност. Срещу него има издадена Европейска заповед за арест, за която все още няма данни да е изпълнена.

Днес стана ясно, че прокуратурата е отказала осъществяване на нов следствен експеримнет. Майката на Митко описа, че претекст за това решение не е даден.

 



Вълната от митинги продължава към този момент трети месец. Близки, родственици и поданици да Цалапица, ежедневно проведоха шествия с искане за правдивост. Всички, подкрепящи фамилията на убития Митко, пожелаха двамата братя да бъдат упрекнати като съучастници, а не помагачи, тъй като за тях това е съучастничество в убийството. Протестите, които се провеждат  са под наслов „ Аз съм Митко и няма да мълча ”!

Междувременно бе разпоредена инспекция от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, с цел да се наблюдава дали има позволени нарушавания от страна на полицията в следствието за жестокото закононарушение. Нейните резултати бяха оповестени преди дни, като стана ясно, че са позволени основни пропуски и нарушавания при реакцията на Министерство на вътрешните работи след убийството.

Именно поради тези пропуски откритият като причинител - Рангел Бизюрев е напуснал страната. Проверяващата комисия не е разкрила данни за прикриване на случая или прояви на защита по отношение на двамата братя близнаци - Валентин и Борислав Динкови , съпричастни към закононарушението.

Констатирано е  недобро взаимоотношение на ОДМВР – Пловдив и районно управление (на МВР) – Стамболийски, както и липса на организация за реализиране на издирвателната активност.

Във връзка с инспекцията бяха формирани няколко дисциплинарни производства. Едното е против някогашния шеф на ОДМВР - Пловдив Васил Костадинов, на който има издадена заповед за налагане на дисциплинарно наказване " уволняване ". Заповед за дисциплинарно наказване " уволняване " има и против гл. контрольор Ангел Керпиев – шеф на районно управление (на МВР) – Стамболийски.  Третото такова е против контрольор Дамян Капов, който е бил в група " Криминална полиция " към районно управление (на МВР) – Стамболийски при ОДМВР – Пловдив, за което се планува налагане на дисциплинарно наказване " уволняване " за " действия, несъвместими с етичните правила за държание на държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи, уронващи престижа на службата ". Служителят краткотрайно е отхвърлен от служба. Срокът на производството е до 25 декември.

В утрешното разпоредително съвещание по делото би трябвало да стане ясно по какъв начин ще протече процеса против близнаците. Ако братята бъдат приети за отговорни, те могат да получат наказване до 5 години „ отнемане от независимост ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР