Два проектодокумента - Правилник за ползване на и Наръчник за

...
Два проектодокумента - Правилник за ползване на и Наръчник за
Коментари Харесай

За пръв път предлагат регламенти за фермерските пазари

Два проектодокумента - Правилник за прилагане на и Наръчник за ограниченията за сигурност на предлаганите храни в къщи за посетители ще бъдат препоръчани за утвърждение от, предава БНР. Те се концентрират върху най-малките производители и ще разрешат изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни. За първи път се вкарват публични избрания за фермерски пазар, локална храна, фермерска храна и занаятчийска храна.
Фермерските пазари у нас работят без нормативна база. Поради липса на такава до момента те бяха ощетявани в процеса на контрола върху храните, уточни пред БНР Гергана Кабаиванова от Фондация „ LocalFood “, един от създателите на проектодокументите. Тя дава образец със възбраната за продажба на свинско месо поради по свинете, която към този миг е годна само за фермерските пазари. Те бяха и първите, които бяха затворени при започване на коронакризата.
Предложенията дават опция достоверни, които се пазят като технологии в селата, да се оферират в границите на презентационни събития в града.
„ Частно лице може не повече от 3 пъти в годината да продава такива храни в количества не повече от 20 кг дневно. Това е мярка, която заимстваме от законодателството на Дания и сме нарекли граница на баналност. Тя слага граница сред предлагането на домашна храна и професионалното подготвяне на храна, при което наложително се прави регистрация на обект “, разясни Гергана Кабаиванова.
 С милиони левове безплатна помощ вършат локални фермерски пазари С милиони левове безплатна помощ вършат локални фермерски пазари
Започва банкет на планове по Програмата за развиване на селските региони (2014-2020г.) за поддръжка на локалните фермерски пазари и късите в...
За пръв път ще се регламентира и по кое време и по какъв начин ще могат да оферират храна. За задачата се разписва опростена процедура за вписване на домашни кухни на правилото на заведенията за хранене. Така те ще могат да оферират храните си и на директни клиенти, даже да не са наематели на къщата.
Една от задачите на новите правила е да се отстрани сивия пазар. Относно предлагането на храни пред магазини и по тротоари от частни лица Кабаиванова означи, че от време на време това са купени от огромни вериги, „ преопаковани и облепени с някакви хартиени етикети “ артикули и че не всяка храна, предлагана от частни лица, е безвредна, здравословна и пълноценна.
„ Това е просвета на потребителя, която се основава на някакви остарели вярвания, че домашните храни би трябвало да се оферират по този метод. Но средата за подготвяне и предложение на храни от едно време доста се е трансформирала. В момента има доста зоонозни заболявания, които се предават от животните към хората. Знаем и по какъв начин възрастните хора по селата сипват амониева селитра върху нивите си, да няма заболявания и считат, че това нещо е безвредно, не съблюдават карантинни периоди “, разяснява тя.
Досегашните срещи на създателите на проектоправилата с останалите уредници на фермерски пазари сочат, че не всички споделят потребността от ясни регламенти. Общественото разискване следва.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР