Два от договорите се прекратяват за неизпълнение на основни договорни

...
Два от договорите се прекратяват за неизпълнение на основни договорни
Коментари Харесай

МС прекрати седем концесии за добив на подземни богатства

Два от договорите се приключват за несъблюдение на съществени договорни отговорности от концесионера. Другите пет контракта се приключват по взаимно единодушие, като най-често концесионерът показва, че находищата са нерентабилни.
Концесионният контракт за рандеман на варовици от находище " Ливадата " ще бъде преустановен едностранно, заради несъблюдение на съществени договорни отговорности от концесионера. Той не е заплатил концесионно заплащане и дължими неустойки за несъблюдение на договорни отговорности. Не са предоставени и банкови гаранции, обезпечаващи осъществяването на съществени отговорности на концесионера. Находище „ Ливадата” се намира на територията на община Стара Загора. През февруари 2008 година за него е подписан концесионен контракт с „ Инмат” ООД, гр. Раднево.

Също заради несъблюдение на съществени отговорности от концесионера, едностранно се приключва концесионният контракт за рандеман на строителни материали - кварцови пясъци, от находище " Добри дол ". Находището се намира на територията на община Димово, област Видин. През февруари 2013 година за него е подписан 35-годишен концесионен контракт с „ Добив и употреба АБО “ ООД, гр. Пловдив. Мярката за преустановяване на контракта се постанова заради несъблюдение от страна на концесионера на съществени парични и непарични отговорности - не са показани цялостни и годишни работни планове за добива от находището и за неговата разпродажба и рекултивация, шестмесечни доклади за добитите количества кварцови пясъци, както и за дължимото концесионно заплащане и други. Не е предоставена и банкова гаранция, обезпечаваща осъществяването на отговорностите по концесионния контракт. „ Добив и употреба АБО “ ООД дължи и концесионни заплащания. При проявен инвеститорски интерес към находището, за него ще бъде оповестена нова процедура за даване на концесия.

Концесионният контракт за рандеман на неметални потребни изкопаеми - кварцови пясъци, от находище " Корията " ще бъде преустановен по взаимно единодушие на страните. Находището се намира на територията на община Суворово, област Варна. През октомври 2008 година за него е подписан концесионен контракт с сдружението " Девня цимент " АД. В настояването си за преустановяване на контракта сдружението показва, че поради пазарната обстановка управлението на компанията е трансформирало своите планове и главната си визия за бъдещата индустриална активност.

По взаимно единодушие се приключва концесионният контракт за рандеман на строителни материали - пясъци и чакъли, от находище " Долни Богров ", сектор " Сметището ", ситуиран на територията на Столична община. Концесионният контракт е подписан през юли 2001 година с " Агростроймат " ООД, а през октомври 2003 година наименованието на компанията е променено на " Камъни и пясък " ООД, гр. София. В настояването си за преустановяване на контракта концесионерът показва, че вследствие на понижаване на концесионната повърхност през 2011 година и рестриктивните мерки, произлизащи от сервитутната зона на Автомагистрала „ Хемус “, употребата на находището не е рентабилна.

И концесионният контракт за рандеман на строителни материали - варовици, от находище " Кошарите " ще бъде преустановен по взаимно единодушие на страните. Находището се намира на територията на общините Сливница и Костинброд, Софийска област. През декември 2009 година за него е подписан концесионен контракт с сдружението " Кариери за трошляк и пясък - България " ЕАД - София. В настояването си за преустановяване на контракта сдружението показва, че за него не е налице стопански интерес от създаване на находището.

Концесионният контракт за рандеман на строителни материали - варовици и пясъчници, от находище " Илиина могила " - сектор „ I “ и сектор „ II “, ще бъде преустановен по взаимно единодушие на страните. Находището се намира на територията на Столична община, като през ноември 2011 година за него е подписан концесионен контракт с " Кариери за трошляк и пясък - България " ЕАД, гр. София. В настояването си за преустановяване на контракта концесионерът показва следната причина: в хода на реализиране на процедурите по оценка на въздействието върху околната среда се открива, че елементи от поземлени парцели - общинска благосъстоятелност, включени в концесионната повърхност, попадат в устройствени зони „ Зона за градски паркове и градини “, „ Горска устройствена зона - рекреационни гори и земи - зелена гора “ и „ Терени за транспортна инфраструктура “. Предвид тази констатация концесионерът е отправил искане за смяна на предназначението на посочените територии, само че същото е било признато за неприемливо от Общинския експертен съвет по устройство на територията.

По взаимно единодушие се приключва и концесионният контракт за рандеман на кварцови пясъци от находище " Чеирите ", ситуирано на територията на община Аврен, област Варна. Концесионният контракт е подписан през октомври 2010 година с " Девня цимент " АД. В настояването си за преустановяване на контракта сдружението показва следните претекстове: при даването на концесията е било планувано добиваните подземни благосъстояния да се преработват на индустриална площадка, ситуирана в рамките на находище „ Селски ниви “. Според условията на Закона за запазване на околната среда, такава активност предстои на оценка по Оценка на въздействието върху околната среда. Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда за рандеман на подземни благосъстояния от находище „ Селски ниви “ е прекъсната, а концесионерът не е инициирал нова, която да се отнася за преработката на подземни благосъстояния от находище „ Чеирите “. Освен това, от „ Девня цимент “ АД акцентират, че, поради пазарната обстановка, компанията е трансформирала своите планове и главната си визия за бъдещата индустриална активност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР