Два крайцера извършват операция в международни водиПродължава играта на нерви

...
Два крайцера извършват операция в международни водиПродължава играта на нерви
Коментари Харесай

US бойни кораби край Тайванския проток

Два крайцера правят интервенция в интернационалните води
Продължава играта на нерви сред Вашингтон и Пекин

Два американски бойни кораба с управляеми ракети навлязоха в интернационалните води край Тайванския пролив, съобщи Ройтерс.

Това е първата сходна интервенция след обтягането на връзките сред Пекин и Вашингтон поради визитата на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайпе на 3 август.

Говорител на Военноморски сили на Съединени американски щати сподели, че корабите “извършват рутинно директно прекосяване през Тайванския проток през води, където свободата на навигация и прехвръкване в намерено море се ползва в сходство с интернационалното право ”.

Официални американски представители, поискали анонимност, обаче декларирали пред Ройтерс, че американските крайцери правят интервенция в Тайванския пролив, която към момента е в ход. Подробности за нея не бяха разкрити.

През последните години американски военни кораби, а от време на време и плавателни съдове на съюзнически на Съединени американски щати страни постоянно минават през протока, което провокира гнева на Пекин.

След визитата на Пелоси при започване на месеца Китай, който смята Тайван за своя територия, организира поредност от военни учения покрай острова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР