Два индийски щата гласуват на местни избори в изпитание за

...
Два индийски щата гласуват на местни избори в изпитание за
Коментари Харесай

Индийските щати гласуват в ключов тест за опозицията и премиера Моди преди националните избори през 2024 г.

Два индийски щата гласоподават на локални избори в тестване за силата на индийската съпротива, която е опълчена на партията на премиера Нарендра Моди преди решителен народен избор, плануван за идната година

От ШЕЙХ СААЛИК Асошиейтед прес 7 ноември 2023 година, 00:00 ч.

НОВО ДЕЛХИ -- Два индийски щата започнаха гласуването на локални избори във вторник в тестване за силата на индийската съпротива, която е изправена против ръководещата партия на премиера Нарендра Моди преди решаващия народен избор, плануван за идната година.

Очаква се изборите в централните щати Чатисгарх и североизточния Мизорам, дружно с анкетите в други три щата през идващите три седмици, да дадат индикация за настроението на гласоподавателите, преди политическите партии в Индия да се приготвят за национално избори през 2024 година, на които Моди гледа към трети следващ мандат.

Втори кръг от гласуването в Чатисгарх ще се организира на 17 ноември дружно с изборите в централната част на Мадхя Щат Прадеш. Изборите в още два щата, западен Раджастан и южна Телангана, ще се проведат на 23 ноември и 30 ноември. Гласовете във всичките пет щата ще бъдат преброени на 3 декември и резултатите ще бъдат оповестени същия ден.

Индийският народен конгрес, главната опозиционна партия в Индия, държи властта в Раджастан и Чатисгарх. Индуската националистическа партия Бхаратия Джаната на Моди ръководи Мадхя Прадеш, а нейният районен съдружник е на власт в Мизорам. Телангана се ръководи от мощна районна партия.

Партията на Конгреса също управлява алианса ИНДИЯ, който се стреми да задържи все по-мощното въздействие на Моди. Акронимът, който значи Индийски народен приобщаващ алианс за развиване, включва разграничените преди този момент опозиционни партии в Индия.

Моди и водачите на Конгресната партия, ръководена от Рахул Ганди, са пътували през петте щата в напрегната предизборна акция, пробвайки се да привлекат гласоподавателите, като им дават обещание дотации, освобождение от заеми и гаранции за претовареност.

Моди и неговата партия остават известни в народен мащаб след съвсем десетилетие на власт и изследвания демонстрират, че се чака той да завоюва трети мандат като министър-председател. Но се чака партията му да се сблъска с тежки провокации във всичките пет щатски избори, където въпроси като възходящата безработица и нарастванията на цените на стоките евентуално ще играят в съзнанието на гласоподавателите.

Междувременно, партията на Конгреса се надява да съживи положението си в тези щати преди националните избори през идната година. Тя разгласи обществени схеми за дами и фермери в щати, където е в директна конкуренция с партията на Моди.

Местните избори също ще тестват силата на алианса ИНДИЯ след тя се събра, с цел да се изправи против Моди през юли.

По време на деветте си години на власт Моди консолидира обсега на своята партия в Северна и Централна Индия. Но партията е изправена пред тежки провокации в щати, където районните партии имат въздействие.

В последните изследвания Конгресът смъкна локалните държавни управления на BJP на щатски избори в Южна Карнатака и Северен Химачал Прадеш, подкопавайки имиджа на ръководещата партия за непобедимост.

Моди ще се кандидатира за преизбиране през идната година във време, когато световният дипломатически обсег на Индия нараства. Неговото ръководство вкъщи обаче съответства със затруднена стопанска система, възходяща безработица, офанзиви на индуистки националисти против малцинствата в страната, изключително мюсюлманите, и свиващо се пространство за противоречие и свободни медии.

Важни истории < /h2>

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР