Два дни след като във Видин се проведе първоначален избор

...
Два дни след като във Видин се проведе първоначален избор
Коментари Харесай

Митрополит Григорий: Избирателите носят отговорност пред Бога и Църквата

Два дни откакто във Видин се организира първичен избор за нов митрополит, наместникът на Видинската епархия - Врачанският митрополит Григорий, излезе с изказване във връзка епархийския избор на нов Видински митрополит . Изявлението бе оповестено от Видинската митрополия.

 Почина Видинският митрополит Дометиан
Почина Видинският митрополит Дометиан

Специализирал е в Москва, Франция, Швейцария, Лондон

Епархийският избор на нов Видински митрополит протече при прецизното съблюдаване на Устава на Българската Православна Църква (БПЦ) и каноничните процедури.

Законно определените епархийски гласоподаватели дадоха своя избор в почтена и транспарантна процедура, която можеше да се наблюдава онлайн във Facebook страницата на Българската патриаршия.

 Напрежение във Видин поради избора на новия митрополит Обновена
Напрежение във Видин поради избора на новия митрополит

Десетки жители са се събрали в поддръжка на един от претендентите

Припомняме, по време на панихидата за умрелия видински митрополит Дометиан жители, които се посочват за вярващи, стачкуваха пред черквата в поддръжка на избран претендент.

" Появилите се внушения, че изборът e бил " съдбоносен ", правени от група жители, които са недоволни, че пожеланият от тях претендент не е получил доверието на гласоподавателите, са изцяло неоснователни.

При всеки един избор - в обществото или в Църквата - е напълно естествено авансово да се знаят преобладаващите настройки на гласоподавателите за това какви са възможностите на претендентите и кои от тях са желани. Епархийските гласоподаватели са в цялостното си право да показват и разискват своите желания за един или различен претендент преди избора , тъй като те носят високата отговорност пред Бога и пред Светата ни Православна Църква да вземат най-хубавото решение.
Това е естествена и законна част от църковния живот, по този начин както в обществото е естествена, нужна и законна полемиката измежду гласоподавателите, която предшества даден избор ", се споделя в изказването на дядо Григорий.

Врачанският митрополит напомня, че изборът на нов митрополит е вътрешноцърковен въпрос , част от автономията на БПЦ, който се подчинява на строги уставни и канонични правила. Опитите да се упражнява външен напън и да се насочат противоуставни претенции и искания към БПЦ са неприемливи и противоканонични, се споделя в изказването на митрополит Григорий.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР