Два дни след като беше разпространено видео от репетиция на

...
Два дни след като беше разпространено видео от репетиция на
Коментари Харесай

Какво не чу публиката от записа на Морфов

Два дни откакто беше публикувано видео от подготовка на пиесата " Хъшове ", режисирана от Александър Морфов в Народния спектакъл, остава въпросът по какъв начин то се озова в организация " Пик " и какво съдържа цялостният запис.

В изрязаните към 2 минути се чува по какъв начин на подготовка Морфов преразказва пред сътрудниците си по какъв начин е отстранил от присъединяване артист поради обвързаността му с ГЕРБ, назовава го и " гербаджийски отпадък ". По-късно някогашният народен представител от ГЕРБ Евгени Будинов сподели в изявление, че става дума за него и че случката е от предишния август.

 Едно мислено: Морфов отстранил артист от Едно мислено: Морфов отстранил артист от " Хъшове " поради обвързването му с ГЕРБ

Актьори, участвали на подготовката, си спомниха, че и шефът Васил Василев е бил там, а снимането е направено за предстоящ документален филм за театъра. Неясно остава за какво избрани фрагменти са изрязани и стартирани в медията, лоялна на ГЕРБ.

" Дневник " разгласява няколко отзиви по тематиката от фейсбук.

Валери Йорданов, артист: Три въпроса

Имам три отговора и три въпроса, подбудени от тях:

1. Краят на описа е отсечен, съзнателно: Сашо се е обадил назад на Будинов, с цел да го успокои и предложения, само че е получил " забавен " отговор (цитирам: " - Саше... Ти си огромен създател и си свободен човек, а аз съм привързан и материално подвластен "!!!`зависим депутат`???).

2. На два метра зад Морфов, отвън кадър е шефът... който щастливо и възторжено го слуша, (има много очевидци и можем да потвърдим).

3. Тази първа подготовка (и записът към нея) са правени в края на август. Когато шефът беше почнал " завръщането на Александър Морфов ", което беше сложил като съществена точка и креатив, в своята " стратегия за кандидатстване ".

Въпроси:

1. Манипулиран ли е записът (след като е отсечен финалът на разказа)?

2. Как, от кое място и от кой е изпратен, на избрани политически-обвързани медии?

3. (в едно). Цели ли се " политически линч ", комплициране и пренасочване от действителния проблем, употребяват ли се " изучени остарели похвати " и... (най-важното за мен) - мога ли да отида до тоалетната на същия спектакъл, без да се тормозя, че там ще стана " звезда "???

Асен Асенов, фондация " Едно ": От видеото е изрязано най-важното

Ако самичък признаваш, че си някъде не поради идеали, а поради кяр, не си ли точно това, което Морфов споделя на глас? Партийното определение начело няма значение. Може да си от всяка партия.

Ако по повеля на шефа на Национашния ни спектакъл се снима документален филм за институцията и по тази причина се документират всички подготовки, то по какъв начин изисканият от PR отдела видео материал попада в редакциите на " медиите ", популяризирали част от него?

От видеото е изрязано най-важното - това, че " мравката " признава своята взаимозависимост.

И най-интересното - Васил Василев е бил на тази среща, само че това комфортно не се загатва.

Какво в действителност целят Василев и скъпата госпожа? Повече от явно е, че търсят причини да уволнят Морфов и продуцират компромати, с които да стимулират решението си.

А точно с името на Морфов на челото си Василев завоюва състезанието за шеф

Настася Филиповна, актриса:

А дали снимането на кино лентата не е в действителност персонален план на самия оператор? Има ли спомагателен анекс към щатния контракт на въпросния оператор - извънредно надарен създател апропо? Защото да си виновен за рекламни материали и филмови откъси е едно - това се включва към отговорностите ти в един щатен контракт. Да снимаш Филм е нещо напълно друго...

Та въпросите са: Анекс има ли? Кой субсидира филмовия план - Народният спектакъл или се реализира от частен продуцент? Какви са основанията, в случай че е второто - PR отдели и управление на театъра да изискат и разполагат за свои " цели " - с един в действителност голям недопечен материал, откъдето знаем - тези които са в " кухнята " - могат да се изкарат от подтекст " компромати " освен за Морфов, само че и за множеството снимани лица...

И последно - редно ли е PR отдел на народен спектакъл да подържа топли, жълто-кафяви връзки с издания като " Пик " да вземем за пример? А в случай че инцидентно не може да движи пиар - а си без тези Пикови връзки - не е ли редно в изданието да се уточни източникът (име, позиция, институция), предал на медията това изрязано епизодче?

Рени Врангова, актриса, брачна половинка на Морфов: Записът е прилежно изрязан

Покрай цялата политическа мръсотия, през днешния ден се сетих за нещо доста нормално. Гецката, играеше в " Хъшове " - Мравката ( Валери играе Бръчков с ангелските крила ).

Та, Гецката имаше дубльори - двама още преди 10 години, тъй като той непрестанно отсъстваше. Или имаше халтура, или фотоси, турнетакато народен представител идваше още по-рядко, даже си позволяваше да си потегля половин час преди края на спектакъла, тъй като имал нещо по- значимо.

Аз буйствувам от такива неща, само че. Сашо.( по - милосърден режисьор в това отношение не познавам, циганката в действителност умря) постоянно, когато актьорите го помолят за фотоси или нещо, от което ще изкарат пари, той ги схваща и прави всичко допустимо да помогне, само че и да избави спектакъла. Хъшовете това би трябвало да помнят.

Един ден Мравката с цялата си нелепост и горделивост споделя: " Воеводо (така се обръща към режисьора), аз не съм като теб обществено зает, аз имам финансов проблем, по тази причина съм в политиката, разбери ме! "

Това щяхте да чуете, в случай че записът не беше прилежно изрязан.

 Александър Морфов отговори с анекдот на мненията за освободения поради ГЕРБ артист Александър Морфов отговори с анекдот на мненията за освободения поради ГЕРБ артист

Бойко Богданов, режисьор: Полу-есе ( " essais " ще рече в превод от fr. " опит " )

и вземат решение пролетарско-каскетлийските бойци да вдигнат джангър до Небето, щото режисьорът Сашо Морфов свалил от роля в своя режисура артист, който не му се вписва в креативния и честен комфорт, без нито момент да се замислят, че с цел да сътвори креативен комфорт на останалите десетки люде от екипа, на първо място водещият ги (в случая - за повсеместен яд на бойците за неразбираемо какво равенство) РЕЖИСЬОР е задължен първо да обезпечи своя ТАКЪВ.

Невежеството и нелепостта в тази ситуация не нервират толкоз - те, явно са неизбежни.Но ЗЛОНАМЕРЕНОСТТАИ до каква степен осъзнатата, докъде-не МАНИПУЛАТИВНОСТ на посланието имЗащо, запитвам се, насочват хитроумно вниманието ни в един нищожен факт, част от театралното ежедневие и правила на държание в йерархията на специалността, а не във въпроса по какъв начин се е появило това незаконно видео с изказването на режисьор по време на подготовка, с негово единодушие ли е сниман, одобрил ли е, както повелява законът, публикуването му, или просто това е едно следващо удостоверение за обезпокоително възходящите и в театралния ни свят милиционерски " хватки ". Шум за да измести вниманието на homo sapiens от безобразното партийно кадруване и сталински способи на ръководство в най-емблематичният в страната ни спектакъл.

в тая врява и пъшкане прозирасрамна носталгия по това трудно време, в което разпределението на функциите в театрите зависеше от т.нар.художествен съвет ( " живописен " беше наименованието му, а по същността си включваше с изключение на директора/партийно назначение), основния режисьор (партийно назначение), националните и заслужилите/партийно утвърдени за Народни и Заслужили, без значение от гения им актьори, партийният секретар на театъра, комсомолският секретар на театъра и - за екзотика тук-таме някой непартиен режисьор, някой театровед (не се заблуждавайте, че основният драматург, по право участник в същия тоя съвет, не е бил партийно утвърдено назначение), художниците-сценографи (ама те, постоянно подпийнали - така, за цвят турнати в съвета) + два-трима " определени " от общото заседание на театрото, под зоркия партиен взор " самостоятелни " артистиТа този.... " съвет " тогава постановяваше разпределението на функциите... Сега - куп мераклии да вземат участие в него като нови попълнения на Новото - недобре забравеното Старо.

Бохемите в писателското кафене от светлото време на соца се бъзикаха, че всичко у нас било ПОЛУ, щото сме живеели на балканския ПОЛУ-остров, за разлика от Англия

Та всичките тия, вдигнали жалба-дунанма до Бога ПОЛУ-грамотници на истината и професионалните, пък и етични правила, всичките тия сподвижници на унищожителното за развиването на Човечеството щение за всеобщо тъждество, + " дамите да са общи " и прочие пролетарски безумия, включително и това партийно-художествените комсомолци да дефинират разпределението на функции в постановките, а режисьорите абсолютно да слушат VOX POPULI, всички тезимутанти, както и изплашените за ст`инките си измежду тях аркашки, както и откровените в кюпа измежду тях червени кхмери заслужават единствено едно: пренебрежение. Защото тези хора са полу-чули и полу-научили всякакви полу-неща - и до през днешния ден мерят килограмите (или литрите) в джаулиИ занимателното ненапълно (поне за мен) е, че това освен им харесва, само че и ги кара да се усещат горди. Невежата е горделив с неосъзнатото си незнание.И не схваща, че даже неосъзнато, то отново си е НЕВЕЖЕСТВО...

...И... Мъка ми е. Мъка - за " оклюкарчването " на тая преживелица, отразяваща като в капка вода Вселената на социално-морално-професионалното ни всенародно положение и принизяването й в битово-личностна сага, която загърбва величината на Битието (У нас май е закон битът да заменя Битието във възгледи и държания.) И - тъга ми е за безмълвното съучастничество ЧРЕЗ БЕЗУЧАСТИЕ на елита ни - нашата интелигенция в този спор... И си мисля да вземем за пример, за Полша... И - пробвам да си показва, по какъв начин полските интелектуалци подминават с безмълвие сходно безсрамие - подигравка на партийната власт с духовни стожери на националната им просвета...

Да, точно Полша, същата тая Полша, в която, в края на 80-те,във Варшава, събудена от едно зрелище на техния спектакъл " Всполчесни " (по нашему " Съвременник " ) потегли нажежена публиката - и се трансформира в първото огромно шествие, провокирало свалянето на Кремълски наложения им военно-комунистически режим, управляван от един, също и той военачалник - Ярузелски... И най-ми е тъга, че, както се вижда, ние като народонаселение нямаме капацитета за сходно " губи-време " щотояйцата отново нарастнаха.

Казах, че това е полу-есе, защото, евентуално ще провокира единствено полу-последствия. Но го написах, тъй като нито съм полу-човек, нито имам полу-достойнствои, както споделяше един другар: " Прави каквото би трябвало, пък да става каквото ще! "

Жанина Драгостинова, публицист и преводач: Тъжна картина

От мненията разбирам, че възпитаният фен желае Морфов да не е в Народния спектакъл, а по Българска национална телевизия да върви до безспир " Войната на буквите ". Биков и Будинов напълно скоро ще изпълнят тази му фантазия, " полегнала е Тодора, за които я пожелаха ". А за част от актьорите в Народния явно няма значение къде, при кого и какво играят, значимото е да играят, актьорската душа това желае, придвижване да има.

Тъжна е тази картина, само че май неизбежна. Нищо ново под слънцето.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР