Два дни след като българска делегация присъства на официалното откриване

...
Два дни след като българска делегация присъства на официалното откриване
Коментари Харесай

Ковачевски: Посещението на българската делегация събуди духовете на миналото

Два дни откакто българска делегация участва на формалното разкриване на клуба на Културен център „ Иван Михайлов “ в Битоля, министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски направи нощес особено видеообръщение.

В него той декларира:

„За страдание с последното посещаване на българската делегация в Битоля духовете на предишното се разсъниха, разпалвайки още веднъж езика на омразата и недоверието, против които сполучливо се борихме. Оттук изцяло разбираме възприятието на яд на жителите през изминатите дни.

Нашата страна получи своята самостоятелност след Втората международна война, в която жителите участваха в антифашистката народноосвободителна война. Антифашисткият избор на жителите е част от нашата национална еднаквост, с която се гордеем в демократична Европа.

Македонските жители са създали избор за участие в Европейския съюз.“

В обръщението си Ковачевски декларира, още че работата за подсилване на разговора и възстановяване на връзките сред „ двете народи до окончателното споразумяване на разногласието ” би трябвало да продължи.

За да бъде сполучлив обаче този разговор, нито една от двете страни не би трябвало да прави крачка обратно, не би трябвало да бъде позволено непрекъснато връщане към предишното, което води до „ еднодневна политическа облага, само че дълготрайно увреждане на нежните връзки ”, които България и Република Северна Македония построяват.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР