Два дни преди 88-ия си рожден ден легендарният хърватски треньор

...
Два дни преди 88-ия си рожден ден легендарният хърватски треньор
Коментари Харесай

Отиде си легендарен хърватски треньор

Два дни преди 88-ия си рожден ден именитият хърватски треньор Мирослав Блажевич изгуби борбата с рака.

Той бе диагностициран с рак на простата още през 2011-а, като на два пъти успяваше да влезе в ремисия, само че в третия случай положението му се утежни, а заболяването обхвана и други органи в тялото му.

Блажевич, който е някогашен треньор на президент на Динамо (Загреб) от края на 80-те и началото на 90-те, става селекционер на Хърватия преди първите публични мачове в самостоятелната история на страната.

Той съумя ва да класира " ватрените " за първия им огромен конгрес - Евро 1996, а две години по-късно праща страната и на Мондиал 1998, където доближава до полуфиналите. Именно третото място от Мондиала във Франция отрежда на Блажевич именит статут освен във футболната, само че и в цялата история на Хърватия.

Неговата кариера продължава начло на отбори от Хърватия и Босна, измежду които трети престой в Динамо, както и в огромния зложелател Хайдук, а с изключение на на родината си, той работи като народен селекционер и на Иран и Босна, само че без необикновен триумф.

Последната му работа като треньор бе в отбора на Задар през 2014-а. В последното си изявление пък Блажевич разказа тежкото си положение със следните думи:

" Толкова съм болен, толкоз ми е мъчно. Тази проклета болест ме занимаваше на всички места. Боря се, пострадвам. Страшно ме боли. Краката не ме държа, ходя на инфузия. Положението е тежко, почтено казано. Много, доста мъчно. Ракът се популяризира във всичките ми кости и в най-лошото и рисково място - черния дроб. И той унищожава всичко постепенно и несъмнено. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР