Дупница е на прага на водна криза. ВиК дружеството едва

...
Дупница е на прага на водна криза. ВиК дружеството едва
Коментари Харесай

Дупница е на прага на водна криза


Дупница е на прага на водна рецесия. ВиК сдружението едвам съумява да купува материали за ремонт на всекидневните повреди. Няма пари за заплати на чиновниците, насъбрани са големи задължения, осведоми Българска национална телевизия.

Ако не се вземат незабавни ограничения, е въпрос на време хората да останат без питейна вода, предизвестяват от ВиК. Цената на водата в Дупница не е променяна от 13 години. Около 2 милиона лв. - толкоз са отговорностите на ВиК Дупница, насъбрани през последните пет години. От Национална агенция за приходите са запорирали сметките на сдружението и всеки месец взимат половината от приходите им. Оставащитесредства едвам стигат за всекидневните разноски, материали и заплати.
-->
" Ресурсите и материалите са най-после към този момент. Хората са в действителност на ръба данапуснат, просто ще останем в безизходно състояние, защотоавариите няма кой да ги направи ", споделя Красимира Иванова, шеф на ВиК-Дупница.

Няма пари за ремонт на развалената техника. Тройно по-високите сметки за ток едвам се покриват, а заплатите се бавят към този момент втори месец.

" Разчитам на дамата - срамотия е! Готов съм за митинги - това е методът да си вземем заплатите, това е методът да тръгнат нещата ", споделя Бойчо Георгиев, чиновник на ВиК - Дупница.

От ВиК-Дупница и локалната администрация упорстват КЕВР незабавно да одобри бизнес проекта на сдружението, който се бави година и половина.

" До момента ние нямаме никаква информация от КЕВР за какво не се преглежда - имаме лизабележки установени, с цел да ги променим и има ли причина, поради която ВиК-Дупница е с цена на водата от 2009 година, която е 69 стотинки за доставка на вода ", споделя Красимира Иванова, шеф на ВиК-Дупница.

В бизнес проекта е заложена цена от 2 лв. и 23 стотинки за кубик вода през идната година. От локалната администрация изпратиха декларация до три министерства и упорстват за незабавна среща поради тежкото финансовосъстояние на ВиК оператора.

" През последните 2 години не виждаме никакво подпомагане от страна на страната. Ние не стоим със скръстени ръце, само че просто законодателството, наредбите не ни дават опция ние сами да се оправим. Ако бъде признат бизнес проектът, просто ще имаме една опция, както се споделя, викайки неволята, да се опитаме ние сами да си решим казуса ", счита Емил Гущеров, общински консултант. Работниците във ВиК сдружението се готвят за митинги и блокади на автомагистрала „ Струма " още идната седмица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР