Дунавското хоро, което се чува от всеки площад на Нова

...
Дунавското хоро, което се чува от всеки площад на Нова
Коментари Харесай

Забраниха безплатното пускане на Дунавското хоро на Нова година

Дунавското хоро, което се чува от всеки площад на Нова година, може да звучиа единствено при уредени авторски права. Това предизвестиха от МУЗИКАУТОР.

От сдружението изпратиха до медиите писмо, в което разясниха, че обичайното новогодишно Дунавско хоро на Дико Илиев не е в графата " национална музика " и в действителност е обект на авторско право.

" Символът на новогодишното забавление – Дунавското хоро, чийто основател е Дико Илиев, е произведение, което той композира, до момента в който работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и след това го аранжира за духов оркестър. Тази превъзходна музика, която носи празнично въодушевление, събира и сплотява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със предпазени права до 2056 година и всяко нейно обществено осъществяване по закон би трябвало да става след уреждането им " - това припомня на уредниците на музикални събития сдружението за отбрана на авторските права в музиката Музикаутор във връзка идните празненства.

Въпреки дългогодишните старания на организацията, множеството законодателни начинания и синхронизиране на настоящата нормативна уредба с тази в Европейския съюз, в България създателите не престават да бъдат ощетявани. Техните музикални творби се употребяват, без да бъдат авансово уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на незадоволителния запас на страната в контрола по спазването на закона, а в огромна степен и на настройката на обществото и неразбирането за същността на правата и отговорностите на ползвателите на авторски труд, допълват още от сдружението.

„ Дико Илиев е композирал над 90 творби, доста от които неправилно се смятат за „ национална музика “, само че това е авторска музика, основана на фолклорна основа. Това е годно за доста от авторските творби, които " Музикаутор " съставлява на българския пазар, и демонстрира образно по какъв начин музиката се възприема като свободен за прилагане артикул, без да се регистрират правата на основателите им и настоящите закони “, разяснява Иван Димитров – изпълнителен шеф на сдружението за групово ръководство на авторските права в музиката.

Музикаутор припомня, че при липса на годен музикален лиценз, използването е нелегално и предстои на наказания, а контролът е вменен на Министерство на културата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР