Думата захар“ е терминът, който използваме за хранителни кристални въглехидрати,

...
Думата захар“ е терминът, който използваме за хранителни кристални въглехидрати,
Коментари Харесай

10 необичайни приложения на захарта

Думата „ захар “ е терминът, който използваме за хранителни кристални въглехидрати, основно захароза, лактоза и фруктоза, характеризиращи се със сладостен усет. Захарта се е появила преди няколко хилядолетия в Индия и Китай. Първоначално се е добивала от растението захарна тръстика. По-късно захарта бива пренесена в Гърция и Рим от Александър Македонски по времето на своите завоевателни походи.

Дълго време захарта е била считана за лекарство и се е купувала от аптеките. По-късно се е трансформирала в предмет на лукс и знак на благосъстояние. По цена била равностойна на златото. Освен от захарна тръстика, другата суровина, от която се създава захар, е захарното цвекло.

То почнало да се обработва обаче едвам от втората половина на 18 в., когато в Берлин германците Марграф и Ашар разкрили способ на добиване на захар от него. В края на 20 век отношението на тръстикова към цвеклова захар е 3/1. А можете ли да си визиите един ден без захар под каквато и да е форма? Не, нали?

Въпреки че доста последователи на здравословния метод на живот жигосват бялата захар за зложелател, експертите са безапелационни, че не би трябвало изцяло да се разделяте с нея. Освен за овкусяване на питиета и храни, тя има още други забавни приложения. Ето лист с 10 необикновени приложения на захарта.

1. Успокоява опарен език

Ако в миналото сте си опарвали езика от гореща напитка или храна, знаете какъв брой доста боли. Поръсете захар върху него и болката ще се разсее.

2. Почиства мръсни ръце

За извънредно мръсни ръце (боя, мазнини, мръсотия) прибавете малко захар към сапуна, с цел да работи като абразив. Може също по този начин да смесите равни елементи захар и зехтин, който омекотява и овлажнява кожата на ръцете.

3. За изработка на домакински скраб

Захарта има прелестни ексфолиращи свойства. Може елементарно да си извършите домакински скраб, като смесите захар с масло (от рапица, бадем, жожоба или зехтин). Добавете малко етерично масло, в случай че желаете да има мирис. Нежно втрийте в кожата си и по-късно изплакнете под душа.

4. Подхранва цветя

Добавете три супени лъжици захар и две супени лъжици бял оцет на 250 мл. топла вода, с цел да може отрязаните цветя да устоят по-дълго време. Захарта храни стъблата, а оцетът лимитира развиването на бактериите.

5. Удължава живота на червилото

Поръсете малко захар върху преди малко поставено червило, оставете да престои малко и по-късно я оближете. Това ще задържи червилото за по-дълго време върху устните ви, тъй че да не се постанова постоянно да го нанасяте още веднъж.

6. Спира хлебарките

Смесете равни елементи захар и бакпулвер, след което поръсете върху зоните, където има хлебарки. Захарта притегля буболечките, а бакпулверът ги убива. Сменяйте постоянно.

7. Почиства мелнички

Мелничките за кафе и подправки могат да задържат масла, които са мощни на усет, само че захарта може да ги почисти, абсорбирайки нежеланите миризми. Сложете 1/4 чаена чаша захар в кафемелачката и оставете да престои за 2 -3 минути. Изсипете захарта и почистете с гъбичка.

8. Запазва кексове и бисквити свежи

Сложете няколко бучки захар на дъното на кутията/тенджерата, в която държите сладките. Захарта ще всмуква влагата и ще резервира бисквитите свежи.

9. Помага при запалване на огън

Ако имате проблем да запалите въглища или дърва, хвърлете шепа захар върху тях. Захарта бързо ще се възпламени и ще ви помогне.

10. Отстранява петна от трева

Направете паста от топла вода и захар, след което я нанесете върху петната от трева. Оставете да престои в продължение на час (или повече за по-трудни петна). Накрая изперете дрехата си, както нормално.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР