ДУБАЙ, Обединени арабски емирства (AP) — Израелските войски нахлуха в

...
ДУБАЙ, Обединени арабски емирства (AP) — Израелските войски нахлуха в
Коментари Харесай

Сателитни снимки, анализирани от AP, показват ос на израелски натиск по-рано тази седмица в Ивицата Газа

ДУБАЙ, Обединени арабски емирства (AP) — Израелските войски нахлуха в град Газа по основен крайбрежен път на Средиземно море като част от тяхната война против Хамас, съгласно сателитни изображения от по-рано тази седмица, оценени в четвъртък от Асошиейтед прес.

Изображенията от понеделник от Planet Labs PBC демонстрират лунен пейзаж от ударни кратери от ракетни удари и пушек, издигащ се над северните елементи на град Газа, най-голямата градска зона на обсадената територия. Изображенията също демонстрират предходни позиции на израелски танкове и бронетранспортьори по една от трите оси на офанзива, употребявани за ампутиране на града от останалата част от линията Газа.

Градът е видял стотици хиляди хора бягат от него след месец на война след невижданото навлизане на Хамас на 7 октомври в Южен Израел, което умъртви към 1400 души.

Това нахлуване провокира наказателна акция от въздушни удари и израелската военна атака в линията Газа, която до момента са умъртвили над 10 500 души - две трети от тях дами и деца, съгласно Министерството на здравеопазването в управлявания от Хамас анклав.

Planet Labs стартира да отсрочва стартирането на изображения от Израел и палестинските територии по време на войната, защото призна загрижеността си по отношение на „ капацитета за корист и корист “ със своите фотоси, сподели Уил Маршал, съосновател и основен изпълнителен шеф на основаната в Сан Франциско компания.

„ Planet е продължавайки да предоставяме данните от наблюдението на Земята на Газа на клиенти, в това число медии и филантропични организации, в сходство с нашия ангажимент за бистрота и отчетност “, сподели Маршал в отговор на въпроси от АП преди публикуването на изображенията в понеделник. „ Planet не трансформира изображения и не сме получавали претенции за цензуриране на изображения. “

AP има абонамент за достъп до изображения на Planet Labs, с цел да подкрепи докладването си по целия свят и популяризира тези фотоси на своите клиенти и членове.

Изображенията от понеделник демонстрират израелските сили единствено на към километър (над половин миля) северно от бежанския лагер Шати, гъсто обитаем квартал в непосредствена непосредственост до центъра на град Газа. В Шати се обитават палестински фамилии, които са избягали от или са били изгонени от това, което в този момент е Израел по време на войната от 1948 година към основаването му.

Тяхната позиция подхожда на това, което очевидци в град Газа споделиха на АП, чиито кореспонденти не престават да работят в линията Газа. В сряда един очевидец сподели на АП, че е видял израелски бойци да се бият с Хамас покрай болница Шифа, която е на към 3 километра (1,9 мили) от позицията, която израелските сили държаха в понеделник.

Кадри, оповестени тази седмица от Хамас на нейните бойци, участващи в борби от улица на улица с израелските сили, съответстваше на характерностите на северните елементи на Ивицата Газа. Кадрите, оповестени от израелската войска, направиха същото.

Израелската войска не отговори незабавно на искане за коментар от АП по отношение на сателитните изображения.

След като подреди на цивилните да изоставен Газа Град, израелските бойци са се придвижили към град Газа от три позиции.

Те пресичат южния завършек на града чак до Средиземно море. Междувременно две други сили нахлуха от север, със сили към Бейт Ханун на изток и сили, които се виждат на сателитните изображения по продължение на Средиземно море, на запад, съгласно основания във Вашингтон Институт за проучване на войната.

Подобни „ интервенции по почистване постоянно лишават седмици, а от време на време и месеци “, сподели институтът.

Сателитните фотоси демонстрират над половин дузина израелски танкове и бронирани транспортни средства, движещи се в понеделник по улица Ахмед Ораби, крайбрежен път на Средиземно море, също дом на линия от хотели и заведения за хранене. Улична джамия се вижда в руини.

Около 20 други транспортни средства навръх север на място, което евентуално служи като предна оперативна база за израелските сили, демонстрират фотосите. На няколкостотин метра (ярда) могат да се видят над три дузини ударни кратери, евентуално резултат от по-ранен натоварен огън от страна на Израел, с цел да разчисти региона за своите войски.

Горещи пожари и разрушени здания може да се види в целия град Газа.

Тъй като публицистите отвън града не могат да влязат, събирането на самостоятелна информация за протичащото се остава мъчно. Освен видеоклипове и изображения в обществените медии, възходящото предложение на сателитни изображения от търговски компании става все по-ценно за докладване на затворени зони и страни.

Тези компании могат да снимат доста детайлни изображения, които съперничат на тези, които в миналото са били единствено притежание на няколко страни. Airbus и основаната в Колорадо Maxar Technologies предоставиха изображения на кореспонденти и по време на войната Израел-Хамас. И двете компании не дадоха отговор на искане за коментар.

Преди това закон на Съединени американски щати от 1996 година, прочут като поправката на Kyl-Bingaman, забраняваше на американски компании да разгласяват сателитни изображения с висока разграничителна дарба на Израел отвън това, което беше комерсиално налично в чужбина. Но защото комерсиалните компании пуснаха спътници с по-висока разграничителна дарба в космоса, тези изображения станаха по-широко налични.

Тези новодостъпни изображения са били употребявани в репортажи за Израел и преди. АП, разчитайки на сходни изображения, заяви през 2021 година, че секретно израелско нуклеарно оборудване в центъра на необявената стратегия за атомни оръжия на нацията е в развой на това, което наподобява е най-големият строителен план от десетилетия. Тази работа наподобява продължава и до през днешния ден.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР