Dubai Duty Free Tennis Championships, втори кръгВиктория Томова – Джесика

...
Dubai Duty Free Tennis Championships, втори кръгВиктория Томова – Джесика
Коментари Харесай

Томова отново бе на ниво, но не успя да преодолее Пегула


Dubai Duty Free Tennis Championships, втори кръг

Виктория Томова – Джесика Пегула 2-6, 7-5, 1-6

Виктория Томова завърши присъединяване си на WTA 1000 шампионата в Дубай след загуба от международната №3 Джесика Пегула във втори кръг. Българката още веднъж се показа на високо равнище и изигра доста мощен втори сет, само че в последна сметка опитът и класата на първата ракета на Съединени американски щати наклониха везните в нейна изгода и тя започва сполучливо в конкуренцията.

На осминафинала Пегула ще се изправи против Шелби Роджърс или Ана Богдан.

Томова направи по-малко двойни неточности (4-5), само че все пак и шестте аса в мача бяха дело на Пегула, която бе доста по-резултатна при подаванията си (61-34). Българката завоюва 50% от точките си на първи сервис (23/46) и осъществя пет от 13-те си шанса за пробив (38%), до момента в който Пегула оползотвори осем от своите единадесет брейкпойнта (73%).

Томова съумя да сложи Пегула под известно напрежение в откриващия гейм, само че при 30-30 американката пласира два отлични бекхенда, които ѝ помогнаха да завоюва подаването си. Макар да сподели съмнения при навлизанията си навътре в корта, международната №3 стигна до първия брейкпойнт в мача след бекхенд в мрежата от страна на българската тенисистка. Томова пласира форхенд наоколо до главната линия, като в началото топката бе отсъдена като добра, само че Пегула изиска разглеждане с „ ястребово око “. То сподели, че офанзивата на българката е била навън и пробивът стана факт.

Американката продължи да бъде по-ефективна в дългите надигравания от главната линия, като по този метод затвърди брейка и поведе безапелационно с 3-0, въпреки да позволи първата си двойна неточност в дуела.

Пегула заигра доста по-агресивно на ретур, като също така приспособява по-добре играта си към мощния вятър на корта. Бекхенд в навън на Томова даде нов брейкпойнт на нейната съперничка, при който първата ни ракета позволи двойна неточност и по този метод резултатът стана 4-0 в интерес на родената в Бъфало тенисистка. Впоследствие Пегула позволи няколко неточности, които помогнаха на Томова да стигне до два поредни шанса за пробив. Американката избави първия с праволинеен форхенд, само че в последвалото дълго разиграване форхендът още веднъж съобщи международната №3 и Томова проби за 4-1.

За страдание, импулсът в играта на първата ни ракета бе къс. Българката продължи да демонстрира съмнения на втори сервис, което разреши на Пегула да нападна по-агресивно ретура ѝ. Няколко доста прецизни бекхенда помогнаха на американската тенисистка да си върне самодейността, реализирайки пробив на нула. Световната №3 опита да завърши оптимално бързо сета, само че експанзията ѝ се обърна против нея. Бекхенд в навън даде брейкбол на Томова, от който първата ни ракета се възползва и проби за 5-2, откакто именитата ѝ съперничка още веднъж не откри рамките на корта с офанзива с бекхенд по диагонала.

Първата ни ракета обаче и този път не съумя да затвърди пробива си, защото Пегула още веднъж откри правилния темп. Атаките на американката станах доста по-прецизни и тя записа нов пробив на нула, с който завърши сета при 6-2 в своя изгода.

Противно на развиването на играта до този миг, вторият сет стартира по-добре за Томова. Двете съпернички завоюваха безапелационно първите си подавания, след което българката реализира поврат от 40-30 и стигна до брейкпойнт. Геймът приключи с прехвърлящ удар на Пегула, който обаче на откри рамките на корта и по този начин първата ни ракета проби за 2-1. Българката бе затруднена при идващото си подаване, само че все пак бе доста по-солидни в дългите разигравания, инициирани от Пегула. Непредизвикана неточност №11 от страна на американката даде геймбол на Томова и в последна сметка пробивът бе вкоренен след ретур в навън.

В петия гейм Томова реализира поврат от 40-15 и стигна до късмет за втори следващ пробив след нова неточност на Пегула. Американката избегна заплахата с доста добра офанзива при мрежата и можеше да завърши гейма в своя изгода, само че две следващи непредизвикани неточности предоставиха нов брейкпойнт на Томова. Този път българката не пропусна чудесния късмет и „ матира “ международната №3 с невъзмутим лоб, реализирайки нов пробив за 4-1.

Пегула стигна до брейкбол откакто си отвори пространство в корта и приключи със смач, само че Томова избегна заплахата с чудесно излизане на мрежата. Първата ни ракета стигна до геймпойнт, при който пласира форхенд от дъното на корта, който бе приветстван даже от съперничката ѝ и по този метод усили преднината си на 5-1.

Томова продължи да господства и стигна до два следващи сетпойнта след форхенд в мрежата от страна на Пегула. Американката обаче избави първия с ас, след което българката не съумя да реагира добре на къса топка, пласирана от третата сложена. Впоследствие Томова позволи две следващи неточности и разреши на своята съперничка да редуцира пасива си.

В осмия гейм българката още веднъж не бе по никакъв начин надалеч от спечелването на сета, само че при 30-0 на два пъти изпрати топката в навън, което оказа помощ на Пегула да пробие и да върне един от пробивите. Бекхенд в мрежата от страна на американката обаче даде три поредни сетпойнта на Томова. И трите обаче бяха избавени от Пегула след положително излизане на мрежата и неточност на първата ни ракета, последвани от форхенд уинър по правата на международната №3.

Впоследствие Томова отрази няколко геймбола, след което получи нова опция да завърши сета, като изненада съперничката си с отлична къса. Четвъртата обаче също бе пропусната след доста акуратен бекхенд на Пегула. В последна сметка геймът, оказал се най-дългият от началото на мача, приключи с доста първокласен сервис на американката, който Томова не съумя да отрази и по този начин резултатът стана 5-4.

Силните минути за американката продължиха и тя стигна до два следващи брейкпойнта. Пегула пропусна първия след форхенд в навън, само че по-късно Томова изпрати топката в мрежата и равенството в сета бе възобновено. Световната №3 бе покрай цялостен поврат, само че при геймбол българската тенисистка пласира превъзходен ретур уинър по правата. Неточен бекхенд на Пегула даде на Томова късмет за пробив, при който родената в Бъфало тенисистка още веднъж изпрати топката в навън и по този начин първата ни ракета си върна водачеството при 6-5.

Първата ни ракета продължи да слага напрегнат именитата си съперничка и стигна до още два сетпойнта след доста добре построена офанзива. Този път обаче Томова не пропусна шанса си и пласира превъзходен сервис, който Пегула не съумя да отрази и след форхенд в навън на третата сложена българската тенисистка завоюва сета със 7-5.

Заключителният сет стартира със сервис гейм за американката, която след това реализира поврат от 30-0 и стигна до точка за пробив, пристигнала след топка в навън на Томова. Световната №3 се възползва от разкрилата се пред нея опция и записа ранен брейк, станал факт след ретур уинър по правата. Макар че при идващото си подаване позволи своята трета непредизвикана неточност от началото на сета, както и пета двойна в мача, Пегула затвърди пробива си и направи резултата 3-0 в своя изгода.

Пегула стартира да се движи по корта доста по-добре спрямо предходния сет и това ѝ оказа помощ да стигне до две поредни благоприятни условия за пробив. Томова отрази първата с превъзходен форхенд, само че по-късно международната №99 не съумя да откри рамките на корта при офанзива по диагонала и американската тенисистка стигна до нов брейк. Пегула продължи да господства и записа сервис гейм на нула, увеличавайки преднината си на 5-0.

Томова редуцира пасива си, само че по-късно американката изигра нов мощен сервис гейм и завърши дуел с отличен начален удар, оформяйки крайното 6-2, 5-7, 6-1 по-късно повече от 2 часа игра.

„ Разликата сред последните два сета се състоеше в това, че в третия се възползвах от опциите си. Във втория като че ли имах геймбол във всеки гейм, само че не успявах да ги осъществявам. Томова също се бореше за всяка точка и я приветствам за това. Във втория сет беше доста мощна на ретур и това беше една от главните аргументи за развиването на тази част от мача. Ще ми е нужно известно време за адаптация, защото тук климатът е доста по-влажен, в сравнение с в Доха, само че съм сигурна, че в идващия мач ще се оправя по-добре “ – разяснява Пегула след дуела.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР