Дружеството "София Хотел Балкан" АД, което управлява едноименния хотел в

...
Дружеството "София Хотел Балкан" АД, което управлява едноименния хотел в
Коментари Харесай

Двойно по-висока е загубата на София Хотел Балкан“ за тримесечието

Дружеството "София Хотел Балкан " АД, което ръководи едноименния хотел в центъра на София, завършва първото тримесечие със загуба в размер на 1.53 млн. лева, се вижда от консолидирания му промеждутъчен доклад. А сравнението със същия интервал на предходната година демонстрира съвсем двойно нарастване на негативния финансов резултат. Тогава загуба е била 776 хиляди лв..

Това пък е разследване от спада на приходите от продажби на туристическото сдружение до 4.97 млн. лв. за интервала сред януари и март при от 6.42 млн. лв. преди година.

Паричните приходи са главно от нощувки - 2.89 млн. лв., и хранене - 1.38 млн. лв., които обаче понижават през първите три месеца на годината. Единствено приходите от наеми нарастват - с 90 хиляди лв. до 589 хиляди лв., което е поради отдаването по наем на една част от реновираните към този момент магазини, благосъстоятелност на сдружението майка.

Мениджърите означават, че понижението в приходите от активността се дължи на по-малкото парични приходи от нощувки в следствие главно от COVID-19 обстановката в международен проект, както и заради занижената междинна цена от стая. По същите аргументи са намалели и приходите от хранене.

Общата сума на разноските също понижава заради по-малкото посетители на хотела. Слабо нарастване има единствено при възнагражденията и осигуровките на личния състав. Към края на март предходната година те са в размер на 1.22 млн. лева, до момента в който за първото тримесечие на тази година те са 1.35 млн. лв..

През първо тримесечие на 2020 година значително въздействие върху резултатите на групата оказват радикално другите пазарни условия в съпоставяне със същия интервал на предходната година заради разпространяването на новия ковид (COVID-19). В международен мащаб се появиха усложнения в бизнеса и икономическата активност на редица предприятия и цели стопански браншове. Силно понижиха бизнес и туристическите пътувания.

Тъй като обстановката и подхванатите ограничения от държавните управляващи са извънредно динамични, управлението на групата не е в положение да оцени въздействието на ковид пандемията върху бъдещото финансово положение и резултатите от активността й. Мениджърите показват в доклада си, че въздействието ще докара до голям спад в броя на гостите на хотелите за интервала на изключителното състояние, изключителната епидемиологична конюнктура и по-късно се чака да има отрицателен резултат върху активността на групата и нейните доходи.

Друг фактор с отрицателно въздействие върху приходите от активността на "София Хотел Балкан " е и разширяващото се въздействие на конкуренцията в сегмента на пет-звездните хотели в София, както и бързото нахлуване на нови четири звездни хотели, които притеглят част от клиентите на сдружението майка. С цел минимизиране на този риск ръководството на групата работи в посока на разширение на пазарния дял и нашарване и възобновяване структурата на предлагания артикул.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР