Дружеството продължавa техническите дейности по проекта Живот за царския орел

...
Дружеството продължавa техническите дейности по проекта Живот за царския орел
Коментари Харесай

“Електроразпределение Юг“ монтира 12 табели с информация за царския орел

Дружеството продължавa техническите действия по плана " Живот за царския орел " (Life for safe grid), съфинансиран от Европейската комисия.

През лятото на 2017 година " Електроразпределение Юг " (част от групата на EVN България) инсталира 12 осведомителни табели по плана " Живот за царския орел " (Life for safe grid).

Целта на плана е запазване на царския орел и понижаване на смъртните случаи при птици, породени от контакт с електропроводи в най-важните обекти от мрежата „ Натура 2000 ".

Табелите са ситуирани в регионите на Харманли и Тополовград, като се намират наоколо до построена в границите на плана нова енергийна инфраструктура. Всяка от тях е с височина 1,5 м и са построени от дървена структура. Съдържанието включва текст на български и британски език, както и снимков материал.

Целта на табелите е да показват любопитни обстоятелства за царския орел, както и да привлекат вниманието на локалното население и туристите към главните действия, реализирани от сдружението по плана:
кабелиране (вкопаване в земята) на въздушни електропроводи създаване на на така наречен ПАС система (изолирани въздушни проводници) монтиране на защитни изолации по стълбове от електроразпределителната мрежа.
Природозащитните действия, от своя страна, включват основаване на Географска информационна система (Географска осведомителна система) с база данни и мониторинг на популацията на царския орел.

С плана " Живот за царския орел " (LIFE 12 NAT/BG/572), който извършва взаимно с Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), „ Електроразпределение Юг " е първата инфраструктурна компания в България - координиращ бенефициент по стратегия LIFE.

Информация за проeкта е налична на www.lifeforsafegrid.bg или посредством банер от страницата на EVN България - www.evn.bg. Повече за опазването на царския орел можете да намерите на страницата на Българско дружество за защита на птиците www.birds.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР