Древният народ Чинчоро, който е живял на територията на днешно

...
Древният народ Чинчоро, който е живял на територията на днешно
Коментари Харесай

Най- старите мумии в света са в Перу

Древният народ Чинчоро, който е живял на територията на днешно Перу, е бил първият в света, който се е научил по какъв начин да мумифицира мъртвите си. Чинчоро са били основно ловци и риболовци, които са живели покрай брега на Атакама. Името им се превежда като „ хрилни мрежи “, което се отнася до техния способ за улов на риба. Те са познавали доста добре тайните на пустинята и са намерили метод да запазят своите обичаи и да останат с тях епохи наред.

Регионът на Атакама е изсъхнал повече от 10-15 милиона години, а в някои елементи не е имало превалявания от 401 години. Чинчоро се възползват от тази свръхсуха среда, с цел да запазят мъртвите си. Смята се, че те са отнасяли телата в пустинята, където извънредно сухите условия са им помагали да се мумифицират естествено.

Най-древната от откритите мумии е открита в дефилето Ача и е на към 9000 години. Тя е на мъж на име Аха Ман. Тялото му е отчасти унищожено, само че с помощта на научни проучвания е допустимо да се откри самоличността и възрастта му. Този античен образец потвърждава, че Чинчоро са познавали процеса на мумифициране.

По-късно хората от Чинчоро стартират изкуствено да мумифицират телата на своите мъртви. ЮНЕСКО свързва Чинчоро с обекти, датиращи от 5450 година пр.н.е., поради открити изкуствено мумифицирани тела. Много от тези мумии са непокътнати в изненадващо положително положение.

Тази антична процедура на мумифициране на Чинчоро предхожда египетската мумификация от другата страна на земното кълбо. През януари 2023 година в Египет е открита най-старата египетска мумия, чиято възраст се пресмята на към 4300 години.

Мумиите на Чинчоро сега са изправени пред закани за тяхното запазване заради изменението на климата. Много от тях към този момент са се разложили, а някои даже са се трансформирали в черна каша. Учените считат, че е значимо тези реликви да бъдат непокътнати за бъдещите генерации, тъй че през 2021 година изоставените гробища, където са открити мумиите на Чинчоро, са включени в листата на ЮНЕСКО за международно завещание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР