Древните водачи на индианския народ Уари, живели на територията на

...
Древните водачи на индианския народ Уари, живели на територията на
Коментари Харесай

Древни индианци от Андите използвали наркотици и бира, за да укрепват властта си

Древните водачи на индианския народ Уари, живели на територията на модерно Перу преди повече от хиляда години, са били същински политици и са употребявали автентичен метод за определяне на контакт със своите съплеменници - бира и халюциногени.

За първи път археолозите са разкрили при разкопки на населено място на цивилизацията Уари доказателства за потреблението на зърна от дървото анаденантера, което има психоактивен резултат. Според откривателите локалният хайлайф е сервирал обичайната бира дружно с плодовете на това растение по време на групови празници, с цел да укрепи своята позиция и политическа власт. Резултатите от проучването са оповестени в списание Antiquity.

Най-голямата цивилизация преди инките - Уари, чиято столица със същото име се е намирала покрай град Аякучо, е съществувала в Централните Анди на територията на модерно Перу към 500-1000 година сл.Хр. Макар че измежду учените към момента няма консенсус дали тази цивилизация може да се смята за империя, през последните години има от ден на ден доказателства за съществуването на многочислени колонии на Уари. И по този начин, неотдавна археолозите са разкрили остатъци от архитектурата на тази просвета върху монумент на цивилизацията Наска.
Мистериознта цивилизация Уари принасяла в жертва деца
Антрополозите, които изследвали селищата на Уари, са открили, че водачите на тази просвета са прибягвали до необикновен метод за подсилване на политическото си въздействие. Те организирали всеобщи алкохолни пиршества, по време на които консумирали чича. Такива събития, провеждани в чест на разнообразни божества, помагали за сближение на популацията и били от решаващо значение в провинциалната политика на Уари.

Матю Бивър от колежа Дикинсън и негови сътрудници от Канада и Съединени американски щати са изучавали връзката сред психоактивните субстанции и политическите промени в предколумбовите Централни Анди. За да създадат това, учените провели палеоботаническо проучване на почвени проби, взети в селището Килкапампа, учредено в средата на IX от представители на цивилизацията Уари и изоставено няколко десетилетия по-късно.



Снимка: Matthew Biwer et al. / Antiquity, 2021

В резултат на проучването учените за първи път са разкрили в паметника на Уари 16 добре непокътнати зърна от анаденантера (Anadenanthera peregrine), които имат психоактивен резултат. Изследователите означават, че в случай че се съди по ниската му разпространеност в образците, плодовете на това дърво, което пораства от другата страна на Андите, са били употребявани единствено в избран подтекст. Археолозите са открили, че най-често срещаните растителни остатъци на това място са плодовете на перуанския пипер (Schinus molle), от който се приготвяла чича. В една от дупките, изкопана малко преди този момент място да бъде изоставено, се съдържали повече от милион семена от това растение.
Невидими структури на инките са открити в Мачу Пикчу
Учените означават, че зърната от анаденантера са открити единствено на мястото на жилища. Според откривателите това са остатъци от последния празник, по време на който дружно с чича са се употребявали психоактивни субстанции. Археолозите считат, че такава напитка е била употребена от индианците за политически цели, защото водачите на Уари се радвали на привилегировано състояние като снабдители на халюциногени. В този случай груповите празници подкрепяли техния висок обществен статус.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР