Древни статуи, изобразяващи бузести и големоухи хора, са открити недалече

...
Древни статуи, изобразяващи бузести и големоухи хора, са открити недалече
Коментари Харесай

Откриха древноегипетски статуи на бузеста и ушата двойка

Древни скулптури, изобразяващи бузести и големоухи хора, са открити недалече от река Нил в Горен Египет.

Релефите, издълбани в ниша, изобразяват почитан служител на име Неферхеве (Neferkhewe) и неговото семейство. Древноегипетският служител е заемал поста началник на провинция Меджай (днес – територия на Судан) и е носил купата „ надзорник на непознатите земи “ преди към 3500 години при фараона Тутмос III.

Преди към 2000 години гробниците били засипани с пясък след мощно земетресение и в този момент са открити отначало. Изображенията са се съхранили в великолепно положение.

Статуите се намират в два кенотафа (надгробни монументи без тленни останки). В региона на Гебел ел-Силсила, където те са ситуирани, са открити общо 32 кенотафа, изсечени в пясъчник. Тоз материал е добиван в продължение на епохи за строителството на храмове в Египет. Защо знатният жанр е решил да построи своята гробница в този индустриален регион, остава мистерия.

Нишите, в която се намират статуите, са били предопределени да могат близки и родственици да оставят блага на мъртвите и да извършват други ритуали.

В една от нишите починалият служител и неговата брачна половинка на име Руюрести са седнали на столове. Неферхеве седи в по този начин наречената поза Озирис (скръстил ръце на гърдите), а брачната половинка му е сложила едната си ръка на корема, а другата – на гърба на мъжа си. Не е известно дали античният ваятел е търсил подобие, само че съпрузите доста си наподобяват – и двамата имат дебели бузи и големи уши.

Втората скулпторна група включва четири фигури – това е същото семейство с техните синове и дъщери (изобщо, двойката е имала доста деца, означават учените).

Изследователите споделят, че за Неферфеве и неговото семейство повторното разкриване на неговия кенотаф би било събитие с голяма значителност. Ако името на починалия се помни и загатва, това значи, че той е жив и в отвъдния свят.

По подобен метод произнасянето на името му след 2000 години, съгласно античната вяра, ще му подари безсмъртието, за което е мечтаел.

Live Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР