Древни символи върху каменна колона в един от най-големите и

...
Древни символи върху каменна колона в един от най-големите и
Коментари Харесай

Чешма в родопско село предизвиква небивал интерес

Древни знаци върху каменна колона в един от най-големите и най-стари музеи в света-Ермитажа в Санкт Петербург.

Издялани в камъка букви, наподобяващи глаголица, впечатлява всички гости на Очната чешмичка над родопското село Пчеларово. Откритие или…

" Това са букви от най-старата българска писменост. Как и за какво са попаднали там, това е въпрос на проучване ", разясниха за 24rodopi.com фенове, за които сходни находки са въпрос на занимание.

Според мнението на други, няма по какъв начин сходни знаци да попаднат в този край, поради Византийското въздействие върху района.

Камъкът е открит в дерето край чешмата по време на възобновяване й. Поставен е там от запалянковците в селото, които желаят тази чешма да придобие различен образ.

Монети на компенсация, поради водата на надеждата-така посреща чешмата сега. Хвърлени в елака, отмивани от студената бликам, извираща отдолу под могъщия рид. Диво и усойно място, прикрито от дървета, хладно и привидно негостоприемно дере… 

Някои от знаците край Очната чешмичка и експоната в Ермитажа са сходни, разяснява българин, посетил големия музей в имперската столица на Русия.

Очната чешмичка не съставлява интерес за археолози. " Знам още от дете, от по-възрастните хора, че водата е лековита единствено преди изгрев слънце. Трябва да си плакнеш очите с нея. Така споделяха старците. Помогнала е, да, на доста хора ", описват хората в чернооченското село.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР