Драстично спадане на нивото на яз. Ивайловград тревожи жителите на

...
Драстично спадане на нивото на яз. Ивайловград тревожи жителите на
Коментари Харесай

Тревога около язовир Ивайловград“ – от МОСВ успокояват: Вода ще дойде

Драстично намаляване на равнището на бент. Ивайловград тревожи жителите на близките села . С терзанието си към редакцията на news.bg се обърна и гражданин на село Бориславци, който декларира, че в последните няколко години равнището е ниско , а в селото преди две години е нямало и вода. Недостиг има и тази година. Кирил Митов се притеснява и че водата се отклонява за приложимост от Водноелектрическа централа, а и добавя проблем с паниката да размножаването на рибите.

В позицията си той декларира, че в последните 3-4 години равнището на язовира е към 50- 60%.

Митов прибавя, че жителите са потърсили отговор от Министерство на околната среда и водите и от там са им дали отговор, че повода, поради която равнището на язовира да е към 50/60% е, тъй като се чака приливна вълна. Но преди 30 години не е ли имало снеготопене, пита той.

Отговорът, който са им дали от Басейнова дирекция се изчерпва с това, че язовирът няма закрепен най-малък позволен размер, а жителите на Бориславци упорстват точно за това.
 Снимка 532263
Източник:

В селото се приготвя и подписка с гледище пред Министерство на околната среда и водите за фиксиране на такова предписание , защото жителите са обезпокоени от историята с язовир Студена.

От Министерство на околната среда и водите опровергават усещанията на жителите за по-нисък размер и удостоверяват, че е получен през март месец сигнал от жител . Към 9 март справката в Министерство на околната среда и водите демонстрира, че язовирът е бил с размер 101,7 млн.м3, което съставлява 64,9 % от общия размер. Именно през този месец е поддържан по-нисък размер в язовира, поради упования приток и нуждата от сработване на водите акумулирани в язовирите " Студен Кладенец " и " Кърджали ".

От Министерство на околната среда и водите прецизираха за news.bg, че язовирът е третото ходило на каскада " Арда " (след бент. " Кърджали " и бент. " Студен бунар " ), която контролира огромния и мощно вариращ сезонен отток на р. Арда. Обемите на язовира се дефинират с месечен график съгласно упования приток, а за " Ивайловград " изискванията е размерът да не надвишава 125,40 млн. м3 ".

С месечния график за месец май 2021 година от язовира са позволени 400,000 млн. м3 вода за произвеждане на електрическа енергия (в това число и за напояване), като в интервала от 15 април до 31 май режимът на работа на Водноелектрическа централа следва да е съгласуван с постъпващия в язовира приток, с цел да се обезпечат и удобни условия през размножителния пери-од на рибите и поддържане равнището в язовира без обилни амплитуди.
 Снимка 532262
Източник:

Към 18.05.2021 година язовир " Ивайловград " е с разполагаем размер 111,571 м3, което съставлява 71,2% от общия му размер . Средноденонощният приток (18.05.2021 г.) в размер на 51,593 м3/ сек е по-голям от средноденонощния разход, който е 39,990 м3/ сек. Постъпилият приток от началото на месеца до 18.05.2021 година е в размер на 137,439 млн. м3, при разход /източените води от язовира/ - 75,160 млн. м3, прецизират от Министерство на околната среда и водите.

Справка в Министерство на околната среда и водите демонстрира, че към 09.03.2021 г язовир Ивайловград е с размер 101,7 млн.м3, което съставлява 64,9 % от общия размер. През този месец е поддържан по-нисък размер в язовира, поради упования приток и нуждата от сработване на водите акумулирани в язовирите " Студен Кладенец " и " Кърджали ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР