Драстични нарушения на Изборния кодекс бяха регистрирани в платформата “Ти

...
Драстични нарушения на Изборния кодекс бяха регистрирани в платформата “Ти
Коментари Харесай

Ти броиш засича драстични нарушения на Възраждане и в секции в Турция

Драстични нарушавания на Изборния кодекс бяха регистрирани в платформата “Ти броиш ", която за следващ път се грижи за честността на вота.

В София е записана корист от “Възраждане " с персонални данни на член на предизборния щаб на “Демократична България ". При опит да бъде записана като акредитиран наблюдаващ на парламентарните избори в Турция Миряна Георгиева се оказа записана в секционна изборна комисия в Нови Искър (25-и МИР) от квотата на “Възраждане ". Тя не е давала единодушие да бъде записана в СИК, още по-малко от “Възраждане ",

От общината в Нови Искър оправдават това с техническа неточност. Наложи се Георгиева да бъде освободена с решение на 25-и РИК като член на секционната комисия, с цел да може да бъде записана като наблюдаващ в Чорлу.

Започнаха да идват и първи сигнали от наблюдаващите на изборите в Турция. “Ти броиш " има над 50 наблюдаващи, които наблюдават за спазването на Изборния кодекс. За момента най-вече са сигналите за това, че проведено се попълнят заявления за гласоподаване пред секциите. Сигналите са от Чорлу, Истанбул и Ергене.

Другото най-често нарушаване е това, че членове на СИК дават указания на гласуващите до машината на турски по какъв начин да се гласоподава. Използването на турския език за пропаганда и пропагандни материали на турски език наоколо до секциите не е позволено.

В секция 705 в Чорлу няма ръководител. Правният щит на “Ти броиш “сезира ЦИК да дефинират. По-големият проблем е, че зам.-председателят на СИК дава указания на гласуващите, в това число на турски език, в това число като застава зад машината и им показва на екрана какво да натискат. Подаден е сигнал, само че той продължава да го прави.

В секция 701, също в Чорлу, в друго учебно заведение също няма ръководител. Подаден е сигнал. Токът там е спрял сега и машините работят на батерия.

В Чорлу е засечено проведено идване на гласоподаватели с рейсове и микробуси. В Ергене има сигнал, че представителят на Министерство на външните работи не съблюдава изборното законодателство.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР