Драго ми е: Драго! и широка искрена усмивка - това

...
Драго ми е: Драго! и широка искрена усмивка - това
Коментари Харесай

Фотограф на 78 обязди 50 пъти Кончето на Пирин

„ Драго ми е: Драго! ” и необятна откровена усмивка - това е запазената марка на Драго Матеев. Планинар с шестдесетилетен стаж, странник, професионален фотограф. Кадемлия и късметлия, човек, на който можеш да се довериш.

Всеки ден му е празник, по този начин са го орисали още с името.

Добротата и необятното сърце са му пловдивски ген, получен от майка му Цветанка. И шанса му носел тракийският корен - майка му и кръстникът му са от града на тепетата. Най-щастливите му години минали в Пловдив на ул. „ Сан Стефано ” 44, в дома на баба му Веса. Обиколил е света, само че градът под тепетата и до през днешния ден му е най на сърце. За приятелите си е три четвърти пловдивчанин, самият Драго се счита за 100-процентов филибелия, вкоренен в София.

На духа и мускулите на Драго може да завиди всеки юноша. И на 78 ветеранът катери върхове в движение, без задъхване.

Просто е - планината ме позволява до себе си, тъй като знае, че съм <210> правилен от години, споделя Драго. Наистина познава планините на България като петте си пръста. А на всички места в Пирин е като вкъщи си, хижарите го посрещат като безценен посетител, броят му дните и се сърдят, когато при сътрудника им Драго е стоял с ден повече.

Автор е на два кино лентата за прелестите на Пирин - огромната му обич. В цяла България е прочут с фотоизложбите, в които показва хубостите на страната. Стажът му като фотограф е като планинарския - над 60 години. Снимки на Драго красят всички пирински хижи.

Макар да не гони върхове, спортистът с тракийска жила си е напряко любимец за Гинес. Качвал е първенеца на Балканите Мусала 30-40 пъти, първенеца на Стара планина - връх Ботев, 14 пъти. Естествено най-вече са срещите му с обичания му Вихрен - тази година стъпва на пирамидата на мраморния красавец за 114-и път. Отдавна преизпълних заръката на моя преподавател в туризма Петър Узунов, правист и човеколюбец, да яхна Вихрен 100 пъти, само че не съумях да извърша задачата да ощастливя 100 дами, майтапи се Матеев.

Тази година пиринският първенец чества рожден ден два пъти - първо на Вихрен, след това на Безбог. Няма по какъв начин - става на 78, което съдържа не едно, а цели две късметлийски цифри.

И тази година рожденикът посрещна приятелите с печено агне, пенливо вино, домашна ракия с вълшебни билки и фойерверки.

След трапезата по традиция Драго повежда правилните си другари нагоре към красавеца Вихрен. По мраморните отвеси към този момент са цъфнали еделвайсите, обичаното цвете на Драго. Нямат самообладание да го омагьосат.

Чака го и Полежан, Мангър тепе, най-огледния връх на Пирин, от който се виждат всичките 49 върха на планината, извисяващи се над 2500 м.

Всъщност идеалният подарък за ЧРД за Драго е качване на Вихрен, минаване по ръба Кончето, нощувка на заслона и връщане през Кутело с наново нанагорнище на Вихрен. На страховитото Конче, считано за най-трудното място в българските планини, е бил 50 пъти. Всеки, минал най-малко един път по алпийския борд със зеещи пропасти от двете страни, е наясно, че за такова премеждие се желаят и здрави мускули, и кураж. За Драго обаче минаването през Кончето не е героизъм, а чакана среща с обичаната планина.

Драго има неповторима сбирка еделвайси - по един за всяко качване на Вихрен. Фотографът е познавач по изящното планинско цвете, разказва вещо четирите типа, които виреят в Пирин.

Само при споменаването на Кременски езера сърцето на Драго затуптява като бясно. Край най-красивите пирински езера планинарят е срещнал огромната си обич - русата полякиня Гражина. Били едни сантиментални нощи на палатки - незабравими мемоари! Красавицата идвала с приятелки от Варшава, Драго им показвал пиринските вълшебства. Заради полския ангел научил езика на Сенкевич и Лем. Голямата обич не приключила със женитба, само че си останала сантиментална пиринска приказка.

Планинските му подвизи са респектиращи: обиколил е пеш България по границите - за 55 дни е минал 2200 километра. На неповторимите му фотоси на река Тимок, връх Тумба и Резово може да завиди всеки.

12 пъти Матеев е минавал най-дългия туристически маршрут в България - от връх Ком до нос Емине по гръбнака на Балкана. Най-скоростното му минаване е за 16 дни, а най-мераклийското - за цели 35, с група съдии и юристи върли купонджии.

Фотографът със златно сърце е обиколил най-красивите кътчета по света - цяла Европа, Съединени американски щати, Индия, стигал е дори до Африка и далечна Япония и Индия, където се е снимал пред храма на безконечната обич - Тадж Махал.

В Париж е бил 50-60 пъти, познава Англия, Скандинавия, прехласвал се е по хубостите на Венеция, Сан Ремо, Кан, Валенсия, най-красивия град на Европа.

От няколко години е към този момент и хаджия. Обиколил е светите места - Йерусалим, Витлеем, храма " Благовещение " в Назарет, бил на гроба на Свети Петър на Молитвения връх, къпал се в Мъртво море и в река Йордан.

В храма " Рождество Христово " във Витлеем разкрил обичаната си икона - Богородица с бозаещия младенец.Такава на никое място по света не съм видял, правя подарък я на хижари и туристи - да ги закриля, споделя фотографът, който към този момент с право може да назоваваме свети Драго. Заснел и свещения Атон, където посрещнал изгрева на едноименния връх, 2033 м.

Неуморният фотограф си има фантазия - да обиколи България на колело по маршрута, който е минавал пеш преди половин век. И да почерпи 100 другари с чаша мъжко вино мавруд на Вихрен и на подслон Кончето на 100-ния си рожден ден през лятото на 2041 година

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР