ДПС отново настоя за изслушване на вицепремиера Асен Василев за

...
ДПС отново настоя за изслушване на вицепремиера Асен Василев за
Коментари Харесай

ДПС отново настоя за изслушване на Асен Василев за Националния план за възстановяване и устойчивост

ДПС още веднъж настоя за чуване на вицепремиера Асен Василев за Националния проект за възобновяване и резистентност. Това оповестиха от пресцентъра на Движението.

Изразявам несъгласието на Движение за права и свободи с метода, по който се неглижира импортираното от нашата парламентарна група на 2 февруари искане за чуване на вицепремиера Асен Василев за националния проект за възобновяване и резистентност и за оперативните стратегии от новия програмен интервал, съобщи националният представител от Движение за права и свободи доцент доктор Джевдет Чакъров от трибуната на Народното събрание.

Вече 1 месец това чуване не намира място в дневния ред на Народното събрание. За този интервал нуждата от такова чуване освен не отпадна, а в противен случай - стана още по-наложителна, акцентира доцент Чакъров.

В декларация от парламентарната естрада ние от Движение за права и свободи към този момент изразихме безпокойството си от включването в Плана на планове, без да има идея за промени в сферите, към които те се отнасят, сподели още доцент Джевдет Чакъров.

Той посочи, че бързо проведеното и неподготвено публично разискване на някои от плановете по Плана е предизвикало повече въпроси, вместо да даде отговори. Някои от участниците в разискването даже показаха подозренията си дали избрани планове не са включени особено поради съответни реализатори, сподели националният представител от Движение за права и свободи. И добави, че съществени терзания поражда неналичието на информация и разбори за обществените и икономическите последствия от реализацията на някои планове по проекта.

Закъснението в подготовка на оперативните стратегии за сегашния програмен интервал 2021/2027г., към този момент е голямо. Тече втората година от този интервал като и тя се обрисува да е нулева за България. Няма никаква информация за степента на подготвеност по тези стратегии. Кога може да се чака Европейската комисия да утвърди съглашението с България за тяхната реализация, попита доцент Чакъров.

„ За следващ път ние от Движение за права и свободи призоваваме за осъществяване на полемика в Народното събрание за Плана и за оперативните стратегии, при която да се реализира надпартиен, народен консенсус, за отбрана на националните ползи на България посредством съответните планове. Това изисква отговорно политическо държание и подхожда на поръчките за нов жанр на ръководство. Ако фактически има предпочитание тази поръчка да бъде изпълнена със наличие, а не просто декларация за печелене на избори”, акцентира доцент Чакъров.

Той настоя чуването на Асен Василев да бъде включено в дневния ред на Народното събрание.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР