ДПС отбеляза 37 години от Възродителния процес в Могиляне и

...
ДПС отбеляза 37 години от Възродителния процес в Могиляне и
Коментари Харесай

Карадайъ: Днешната полиция върши работата на комунистическата милиция отпреди 37 г.

ДПС означи 37 години от Възродителния развой в Могиляне и Момчилград.

" Тюркян стана събирателния облик на жертвите на комунистическия режим, на потъпканите човешки права, чест, достолепие, име, религия, по тази причина ние от Движение за права и свободи сме всяка година тук, в село Могиляне. Това декларирал ръководителят на Движението за права и свободи /ДПС/ Мустафа Карадайъ на Тюркян чешма, където през днешния ден се състоя възпоменателен протест пред паметника на 17-месечната Тюркян, починала по време на кротичък митинг против промяната на имената, заяви пресцентърът на Движение за права и свободи. Оттам прецизират, че събитието се е състояло при строго съблюдаване на всички коронавирус ограничения.

" За нас, политиците, наличието на толкоз доста хора значи, че моделът на ГЕРБ и рушенето на демокрацията и държавността с потъпкването на правата и свободите, с потреблението на държавния уред за партийни цели - това би трябвало да завърши ", съобщи при започване на изявлението си водачът на Движение за права и свободи.

" Минаха 31 години откогато се обединихме и нашето обединяване се назовава Движение за права и свободи. Така ние докарахме демокрацията в България. Сега, 31 години по-късно, политическите ръководители на полицията принуждават днешната полиция да прави работата на онази комунистическа милиция отпреди 37 години. Някой през днешния ден с дейностите си ни върна спомените преди 37 години ", сподели Мустафа Карадайъ, представен от партийния пресцентър.

По думите на Карадайъ Движение за права и свободи е основано точно, с цел да пази правата и свободите и през днешния ден още веднъж има потребност от битка за тях.

" Трябва да отстояваме правата и свободите против тази милиционерщина. Затова повече от всеки път имаме потребност от мощно Движение за права и свободи. За да не се отклоняваме от демократичния път, с цел да си градим страната, с цел да подсигуряваме държавността. Ние сме тези, които ще го създадем ", е съобщи Карадайъ.

" Ние сме длъжни да извървим целия законодателен път в страната и да стигнем до Страсбург, до Европейския съд по правата на индивида. Ако си замълчим, това ще е изменничество към Тюркян и към всички жертви на комунистическия режим, които дадоха живота си за демокрацията в България. Това ще е изменничество към демокрацията, към държавността ", добави водачът на Движение за права и свободи.

Той прикани в коронавирус рецесията всеки да се грижи за своя живот и здраве, само че също по този начин да пази живота и здравето на тези към себе си и е отбелязал, че имунизацията в Кърджалийска област е 3 пъти по-висока от междинната за страната.

На възпоменателния протест са участвали заместник-председателят на Народно събрание Мукаддес Налбант, заместник-председателите на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов, Хасан Азис и Станислав Анастасов, народните представители Джейхан Ибрямов, Сезгин Мехмед, Ихсан Хаккъ, Адлен Шевкед, Байрам Байрам, Елхан Кълков, Хайри Садъков, Севим Али, Ешереф Ешереф, Юсеин Вейселов и Небие Кабак. Евродепутатите Илхан Кючюк и Атидже Вели, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, кметът на община Чорлу Ахмед Саръкурт, зам.-кметът на община Чорлу Гюнер Четин, кметът на община Кестел, Бурса Юндер Танър, кметът на община Гюрсу, Бурса Мустафа Ъшък, също са отдали респект на жертвите на тоталитарния режим, осведоми пресцентърът на придвижването.

На събитието са участвали още зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, секретарят на Главното мюфтийство Джелал Фаик, както и някогашните народни представители Ерол Мехмед, Танер Али и Салиха Емин. В митинга са взели участие и доста кметове, членове и симпатизанти на Движение за права и свободи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР