ДПС да преразгледа решението си за Пеевски и членството му

...
ДПС да преразгледа решението си за Пеевски и членството му
Коментари Харесай

От ДБ се разбунтуваха срещу Делян Пеевски

" Движение за права и свободи да преразгледа решението си за Пеевски и участието му в конституционна комисия, тъй като това би провокирало блокаж в нейната работа ", прикани пред БНР депутатът от ПП-ДБ Йордан Иванов, който е дал своя вот срещу това предложение. Днес и други депутати от общата коалиция започнаха да показват неодобрението си против Пеевски.
" Конституционното болшинство е значимо и има смисъл от това Движение за права и свободи да преразгледа решението си. Лично намирам за рационално да не се взривява в хода на тези договаряния и на това внимателно търсене на конституционно болшинство цялата обстановка в Народното събрание. Това е ход, който това осъществя. Реализирането на конституционна промяна по същността си знаем, че би трябвало да бъде гласувана с хора, които евентуално ще бъдат наранени от нея. В това се показва високата трудност на обстановката, в която се намираме. Ние не сме магьосници, ние имаме 63 народни представители. Ако имахме 160, щяхме да гласуваме самоуверено и без такива равнища на разговор, само че оттук нататък би трябвало да се търси въпросното болшинство - това е приоритет ", разяснява той.
" Съобразно българското законодателство " срещу " и " въздържал " се е едно и също ", акцентира Иванов. Припомняме, че водачите на ПП-ДБ не събраха кураж да гласоподават против Пеевски като член на парламентарната комисия по конституционни въпроси - вместо " срещу " те натиснаха бутона " въздържал се ". Сред тях са Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владимир Панев, както и още 4-ма депутати от партията.
" Възраждане " би трябвало да обяснят за какво през вчерашния ден посредством държанието си направиха Делян Пеевски член на конституционната комисия, безапелационен бе още Иванов и добави, че ГЕРБ също би трябвало да отговорят на този въпрос. Депутатът от ПП-ДБ съобщи изрично, че нямат смяна в оценката си във връзка с ръководството на ГЕРБ и Движение за права и свободи в предишното. Според него в случай че това продължава, това само ще катализира проблемите в актуалното ръководство. " Искаме почтено и обективно правораздаване. Не ни интересуват личностите. Важно е върховенството на закона. Всякакви провокации, като гласоподаване от страна на Движение за права и свободи на две знакови персони за държавното управление, те би трябвало да дават отговор на тази провокация ", счита той.
" Ясно беше, че Движение за права и свободи ще желае да вземе оптимален политически заем от това, реабилитацията на Делян Пеевски е едно от тях ", разяснява пред Би Ти Ви и Даниел Лорер от ПП-ДБ. По думите му неговата парламентарна група е била „ срещу “ това предложение на Движение за права и свободи, а гласуването „ въздържал се “ е единствено колорит на тази позиция. " За нас е значим процесът, тъй като върховенството на закона е значимо за тази страна, не партиите, не Движение за права и свободи, не господин Пеевски. Важно е законът да работи еднообразно за всички, това е нашата цел. И ние сме наясно за големите жертви, които би трябвало да създадем ", разяснява Лорер. Той акцентира, че при гласуването на кандидатурата на Пеевски е станало ясно, че " Възраждане " е подправена партия, която на процедура е покрепила тази кандидатура. На въпроса за какво не са потърсили поддръжката на Българска социалистическа партия за конституционните промени той отговори, че към този момент социалистите нямат ясна позиция, а и тяхната поддръжка единствено няма да е задоволителна.
" Кандидатурата на Делян Пеевски за член на Комисията по конституционни въпроси не е подобаваща ", счита и Божидар Божанов от ПП-ДБ. " Това, че сме избрали кабинет, не значи, че разликите са оставени откъм гърба. Върнахме парламентарния режим на ръководство, само че това не е задоволително. Трябва да има конституционно болшинство, ще водим диалози с всички политически сили за смяна в Конституцията ", съобщи той пред Българска национална телевизия.

С неприятно възприятие, само че в името на общата работа
" Десислава Атанасова и Тома Биков изясняват по какъв начин ГЕРБ не носели отговорност за кабинета. Предстои да не помнят, че познават Мария Габриел май? Но не не помниха да поддържат Пеевски за член на конституционната комисия ", разяснява и Лена Бориславова във фейбсук. " Коалиция няма. Предстоят още провокации. Доверие няма, а работата за извършване е голяма ", споделя тя. Бориславова изяснява, че водачи на ПП-ДБ и на ГЕРБ ще се срещат и беседват, само че не в сараи и тъмни стаички, а с цел да правят работа. " Въпреки това възприятието не е прелестно, нито картината е красива. Не си вършим илюзии и за цветя и рози. Обаче с 63ма депутати по този начин се осъществя мандат за проевропейско държавно управление, вместо 6ти следващи избори ", споделя тя. И приканва гласоподавателите наблюдават да за осъществяване на законодателната и управническата стратегия на новия кабинет, както и не за заем на доверие, а за " заем от време ".

" Няма нищо общо "
" Не може да се направи паралел сред избора преди 10 година на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС и избора му в този момент за член на Комисията по конституционни въпроси ", разяснява пред Българска национална телевизия Ивайло Вълчев от партия " ИТН ", която поддържа Пеевски при избирането му за член на комиисията. По думите му в случай че не е бил той, промяната на член на конституционната комисия е щяло да мине неусетно.
" Никой не е разговарял с нас за конституционна промяна, желаеме да чуем какво тъкмо желаят да се ремонтира, в коя част би трябвало да настъпят промени. Ние ще внесем наш законопроект по тематиката. Съдебната промяна не е битката единствено един съответен човек да го няма в правосъдната система, а за това тя да бъде издигната тъй че идващият, който пристигна след него, да не получи същите суперсили, които тормозят политиците и обществото. Прокуратурата би трябвало да е децентрализирана. Всеки прокурор да е равнопоставен на останалите ", съобщи Вълчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР