Дойдох да си оправя мястото, че ще отивам при леля

...
Дойдох да си оправя мястото, че ще отивам при леля
Коментари Харесай

Всеки ден Янчо от Камено пиеше кафе до гроба на жена си и накрая…

Дойдох да си оправя мястото, че ще отивам при вуйна ти, споделил той на пазача Велико

Покъртителна персонална драма раздруса Камено в понеделник и жителите на градчето към този момент четвърти ден приказват за нея. Тук хората се познават и всички повтарят, че 73-годишният Янчо А. бил мирен и спокоен човек, с положително сърце.

През зимата жена му се споминала ненадейно и Янчо понесъл загубата доста тежко. Той имали трима сина, само че единият умрял млад. Другите двама се задомили и отпътували на гурбет в Нонкишен, Германия. Като виждали какъв брой доста страда татко им, огромният го взел при себе си, с цел да не е самичък.

Там обаче Янчо не се чувствал на мястото си, въпреки че в града работели доста каменци. По през целия ден стоял пред локалния мол и гледал хората. Не се задържал дълго и споделил, че желае да се върне в Камено, където са дома и приятелите му.

В началото на юли се върнал, а по-късно пристигнали огромният му наследник и единият от внуците. Те забелязали, че всяка заран Янчо си вари кафе, а след това върви пешком два километра в жегата, с цел да го изпие до гроба на жена си.

Явно тъгата му е била огромна, тъй като решил, че няма смисъл да живее без брачната половинка си. Купил агне за курбан, а след това изтеглил всичките си пари и ги оставил под възглавницата си за децата. Докато жена му била жива, двамата гледали телета и имали положителни спестявания. После отишъл на гробищата и почнал да разчиства мястото до гроба на жена си.

Докато работел, го видял пазача  Велико. „ Дойдох да си оправя мястото, че ще отивам при вуйна ти “, споделил умерено Янчо, с ясно схващане.

Сутринта, когато синът и внукът се събудили, видели, че кафето му стои недокоснато на масата. Като не го разкрили в къщата, незабавно тръгнали към гробищата. Намерили го до огромен орех, до момента в който премятал въже през един от клоните.

Прибрали го у дома и почнали да го пазят. Но вечерта, когато заспали от отмалялост, Янчо безшумно излязъл и още веднъж стигнал до ореха. Този път нямало кой да го спре.

В понеделник околните му го изпратили в последния му път с вярата, че той се е събрал с непрежалимата си половинка.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР