Дойде време лекари да прегледат 71-годишния Доналд Тръмп, който има

...
Дойде време лекари да прегледат 71-годишния Доналд Тръмп, който има
Коментари Харесай

Кой определя психически здрав ли е президентът на САЩ

Дойде време лекари да прегледат 71-годишния Доналд Тръмп, който има в края на седмицата непокътнат час във военна болница край Вашингтон. Но и критиците, намерено задаващи въпроси за умственото му здраве, и безусловните му поддръжници, заклеймяващи гнусните съгласно тях нападки, ще останат разочаровани: медиците наподобява единствено ще записват тежестта, кръвното и равнището на холестерола.

Човекът, който самичък се назова със странния израз " постоянен талант ", няма въобще да бъде подложен на психиатрична инспекция. Въпреки че в предизборната акция персоналният му доктор Харолд Борнстейн увери - по-скоро във национален, а не в теоретичен жанр, че Тръмп ще бъде " индивидът в най-хубаво здраве, избиран в миналото за президент ", въпросите остават.

Задава ги още веднъж в полемичната си книга журналистът Майкъл Улф, който разказва с най-черни краски някогашния магнат от пазара на недвижими парцели и твърди, че доближените му се питат дали е кадърен да ръководи. Нищо не задължава стопанина на Белия дом да минава медицински обзор, нито да оповестява резултата. Но такава е традицията.

Правителството даде обещание Доналд Тръмп - най-възрастният президент в историята на Съединени американски щати, да последва образеца на своите прародители.

Въпросът провокира бурни диспути през втория мандат на Роналд Рейгън - някои наблюдаващи от 80-те се питаха не отслабват ли умствените му качества. Години откакто напусна поста, той заяви, че страда от заболяването на Алцхаймер.

През 1994 година някогашният американски президент Джими Картър самичък би паника в списанието на Американската здравна асоциация във връзка " заплахата " за Съединени американски щати, ако " неврологично заболяване " повреди качествата на някой държавен глава. Но от този момент нищо не се е трансформирало.

Законопроект

Конгресменът демократ Джейми Раскин внесе през април законопроект за основаване на 11-членна комисия, включваща основно психиатри и невролози, която да се произнася, в случай че е належащо, за психологичното здраве на президента.

Той се базира на 25-та корекция в конституцията, утвърдена през 1967 година, съгласно която при некадърност на президента ръководи вицепрезидентът. Но текстът не показва орган, овластен да ревизира душевното здраве на водача. " Имаме потребност от подобен орган - освен за този президентски мандат, само че и за всички бъдещи ", изясни Раскин пред Агенция Франс Прес. " Авторите на 25-ата корекция са разбрали какъв брой е рисково да имаме президент с лимитирана правоспособност, щом живеем в днешния нуклеарен век ", посочи той. " Включа ли тв приемника или радиото, кипят диспути дали президентът е умствено здрав. Всъщност имаме потребност от процедура, в чиито рамки казусът да се преглежда при положение на рецесия ", добави политикът.

 Кой дефинира душевен здрав ли е президентът на Съединени американски щати

В настоящия конгрес с републиканско болшинство, планът няма по какъв начин да бъде признат. Но може да отвори опция за по-широки полемики по тематиката.

Засега някои медии търсят експерти, които да прегледат отдалечено 45-я президент на Съединени американски щати - монолозите му в " Туитър ", смайващите от време на време жестове, моментните говорни нарушавания дадоха мотив за безбройни тълкувания - точни или не чак толкоз, само че постоянно непълни.

" Журналистите подценяват най-елементарното си обвързване, осланяйки се на психиатри, които не са разменили и дума с президента. Отвратително ", засегнат съобщи в понеделник Хоган Гидли, представител на Белия дом. Медицинският обзор на Доналд Тръмп в болница " Уолтър Рийд " е плануван за петък. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (640)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР