, Дойче велеПо време на изслушването в парламента в сряда,

...
, Дойче велеПо време на изслушването в парламента в сряда,
Коментари Харесай

Хаос в Лондон: какво се случва във Великобритания

, Дойче веле

По време на чуването в Народното събрание в сряда, 19 октомври, английската министър-председателка Лиз Тръс отхвърли настояванията на опозицията за нейната оставка. Тя съобщи, че е " войник " и " не се отхвърля ". 

Причина за недоволството бяха проектите на Тръс за данъчни облекчения, които заплашваха да провокират финансов безпорядък. С назначението на новия финансов министър Джеръми Хънт тя обаче се завъртя на 180 градуса. Положението таман изглеждаше умерено, само че следобяд последва нов трус: неочакваната оставка на министърката на вътрешните работи Суела Брейвърман. Като причина Брейвърман уточни изпращането на държавни документи посредством персонален мейл акаунт - нарушаване на разпоредбите, за което поема отговорност. 
" Да се преструваме, че не сме позволили неточности, да продължаваме по този начин, като че ли никой не вижда, че сме ги позволили, и да се надяваме, че нещата вълшебен ще се оправят, не е сериозна политика ", написа Брейвърман в известието, с което разгласи оставката си. Намек към Тръс, която е подложена на критика, че вместо да подаде оставка след фиаското към данъчния проект, пожертва финансовия си министър. Във втората част на известието си обаче Брейвърман намерено насочва нападки към Тръс, акцентирайки, че е обезпокоена от посоката, по която е поело държавното управление, че то не е изпълнило значими обещания и се е отклонило от предизборната стратегия.

Спор поради мигрантите?

Бившата основна прокурорка Суела Брейвърман е част от крайнодясното крило на Консервативната партия. Тя се застъпва за по-строг метод към незаконните имигранти и връщането им в родните им страни. На конференцията на консерваторите при започване на октомври Брейвърман показа, че мечтае на първа страница на вестник The Daily Telegraph да се появи фотография на първия полет за изгонване в Руанда, проведен от държавното управление. По време на спор по отношение на нарушаванията на публичния ред като блокадите на придвижването от деятели за отбрана на климата тя пък съобщи, че ставало дума за " коалиция на хаоса, за хора, четящи " Гардиън ", и такива, консумиращи тофу ".

Подозира се, че зад кулисите сред Тръс и Брейвърман е зародил сериозен спор на тематика миграция. За да реализира своята стратегия за растеж на стопанската система, министър-председателката се нуждае от работна ръка извън, само че Брейвърман е твърдо срещу.

Министърката беше сменена небрежно от някогашния министър на превоза Грант Шапс. По време на акцията за премиерския пост той поддържаше противника на Тръс - Риши Сунак. Шапс призна, че сега държавното управление минава през сложни времена.

Заплахи, безпорядък и напрежение

Но денят към момента не беше завършил. Във вечерните часове в Камарата на общините настана ужас към гласоподаване за фракинга. Предложението на опозиционната Лейбъристка партия за въвеждане на възбрана на фракинга беше отхвърлено с огромно болшинство. Въпреки това се появи информация, че доста депутати от Консервативната партия не са били склонни да гласоподават срещу предлагането. Имаше и много въздържали се.

Очевидно основният учредителен секретар - така наречен " бич " в партията - който дава отговор за дисциплината на парламентарната група, е трябвало да принуди свои сътрудници да гласоподават срещу. " Видях юмручни битки и заплашване ", съобщи лейбъристът Крис Брайънт.

До последно не беше ясно дали това гласоподаване няма да се трансформира във избор на съмнение за торитата. След като то мина, се разпространиха клюки, че основната организационна секретарка Уенди Мортън и нейният заместител Крейг Уитакър са подали оставка. Вечерта обаче те оповестиха от " Даунинг Стрийт " 10, че още са на постовете си.

Дните на Тръс са преброени?

Председателят на Камарата на представителите ще организира инспекция на събитията, свързани с гласуването. Дългогодишният народен представител от Консервативната партия Чарлз Уокър изрази възмущението си от обстановката пред БиБиСи: " Преживяхме няколко диви дни към Брекзит, само че в никакъв случай не съм виждал ден като този. Това е непростимо, срамно и ужасяващо. Толкова съм сърдит от метода, по който това държавно управление вреди на нашата партия. Писна ми. "

След този безреден ден в Уестминстър на Лиз Тръс може би ѝ остават не броени дни, а броени часове. Партията ѝ обаче би трябвало да има проект за това кой да размени Тръс и по какъв метод ще бъде взето това решение. Призивите за предварителни избори стават все по-силни. Но те са едва евентуални - в случай, че консерваторите изостават с над 30% от лейбъристите в изследванията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР