Доц. Петко Карагьозов, д.м., е началник на Клиниката по гастроентерология

...
Доц. Петко Карагьозов, д.м., е началник на Клиниката по гастроентерология
Коментари Харесай

Доц. Петко Карагьозов, д.м.: С нови методики удължаваме живота при рак на жлъчните пътища

Доц. Петко Карагьозов, д.м., е шеф на Клиниката по гастроентерология на “Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда ”. Той получи наградата на Българския лекарски съюз “Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники ”.

Само през 2022 година доцент Карагьозов вкара четири новаторски за страната ни ендоскопски техники – нов способ на лекуване, увеличаващ преживяемостта при пациенти с рак на жлъчните пътища и панкреаса; нов способ в лекуването на дистална стомашна спънка, както и ехоендоскопски дренаж на жлъчния мехур при изострен холецистит при несъответствуващи за хирургични интервенции претенденти. 

По време на Деветата годишна конференция “Иновации и положителни практики в здравния бранш ” експертът показа новаторските миниинвазивни способи в региона на гастроентерологията, които ползва с екипа си за първи път в България. 

Разговаряме с доцент Петко Карагьозов за новаторските способи за лекуване на рак на панкреаса и жлъчните пътища.

- Доц. Карагьозов, какъв е медицинският проблем при рака на жлъчните пътища?

- Този тип рак е извънредно необичаен, само че прогнозата му е неприятна. Причината е, че единственото лекуване е хирургичното, а хирургия е допустима единствено при не повече от 20% от диагностицираните с рак на жлъчните пътища, защото туморът е с неуместна за интервенция локализация. 80% от пациентите се диагностицират в късен, неоперабилен етап и лечебните благоприятни условия са мощно лимитирани. Тези пациенти нормално имат неприятен отговор към химиотерапия и към радиотерапия. Точно за тези пациенти потърсихме лечебна опция, с цел да подобрим тяхната прогноза. 

Подобна е обстановката и с панкреасните тумори. Те могат да са неоперабелни освен заради късна диагноза, само че и поради това, че пациентите са полиморбидни (с няколко заболявания) и не биха понесли отворена хирургия.

При тях има чести периоперативни усложенения и огромна смъртност. Така че и за панкреасните тумори има нужда от развиване на минималноинвазивни техники за лекуване. 

- Какви нови минималноинвазивни техники прилагате?

- Прилаганата от нас методика е високочестотна аблация. Миниинвазивната технология на процедура, съставлява направлявана под рентгенов надзор термична деструкция на туморите. Постигаме парциална деструкция на тумора посредством термично влияние и по този начин възвръщаме проходимостта на жлъчните пътища. Имаме учредения да считаме, че методиката модифицира имунния отговор към тумора 

Вече има и много данни, че по този начин се усъвършенства и отговорът към следваща химиотерапия. Понеже методиката е нова, на този стадий се счита, че удължава живота на пациентите с карцином на жлъчните пътища.

Освен за пациенти с рак на жлъчните пътища, високочестотната аблация е допустимо да се ползва и при тумори на панкреаса. Това се прави посредством ендоскопска техника през устата, при която се доближава до стомаха или до доуденума и след това до тумора посредством пункция под пряк ехосонографски надзор. 

Засега има много обещаващи начални данни, че е допустимо да се реализира цялостна деструкция на тумора и изцеление при някои пациенти с невроендокринни тумори на панкреаса. 

- На какъв брой пациенти приложихте методиката?

- От август до момента приложихме минималноинвазивната процедура при петима пациенти с карцином на жлъчните пътища. Постигнахме термална деструкция на туморите и по този метод подобрихме проходимостта на жлъчните пътища, а също и чернодробната функционалност, надлежно удължихме живота на черния им дроб. Смятаме също, че се усъвършенства и резултатът от последващата онкологична терапия. 

Резултатите са обещаващи и при туморите на панкреаса, изключително при един хистологичен тип – невроендокринния, при който може да се реализира цялостно заличаване на тумора и изцеление.

При двама пациенти с невроендокринни тумори на панкреаса приложихме аблативна техника под ехоедноскопски надзор. Пунктирайки през дванадесетопръстника или през стомаха, въведохме електрод в тумора и извършихме термична деструкция. Но туморите бяха авансово хистологично верифицирани като невроендокринни, с размери под 2 см. И двамата пациенти не бяха подобаващи за общоприета хирургия.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР