доц. Иван Груев д.м Национална многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІІ»,

...
доц. Иван Груев д.м
Национална многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІІ»,
Коментари Харесай

Предсърдно мъждене – как се лекува най-честата трайна сърдечна аритмия


доцент Иван Груев д.м
Национална многопрофилна транспортна болница „ Цар Борис ІІІ», Клиника по кардилогия.
Член на УС на Дружество на кардиолозите в България

Какво е лекуването при предсърдно мъждене?

Лечението при предсърдно мъждене има две съществени цели. Първата е възобновяване на естествения сърдечен темп и /или поддържане на естествена сърдечна частота. (Какво е предсърдно мъждене, признаци, аргументи и опасности - в първа част на материала)

Втората и по-важна цел е попречване на емболичните произшествия и преди всичко на мозъчния инсулт .

Възстановяването на сърдечния темп води до възстановяване на качеството на живот и на левокамерната помпена функционалност. То може да се реализира посредством използването на антиаритмични лекарства (най-често прпафенон, флекаинид, амиодарон) или посредством електрокардиоверзио - електрошок с следена сила и синхронизация с ритъма на сърцето в изискванията на краткотрайна упойка.

Съвременната инвазивана кардиология и електрофизиология ни предлага още една опция за справяне - с предсърдно мъждене - радиофреквентната катеттерна аблация. При нея с катетри през перферните съдове се доближава до сърцето и благодарение на радиофреквентна сила

се потискат огнищата на неправилния предсърден темп. Много по-рядко се ползват хирургични интервенции за справяне с предсърдно мъждене - най-често по време на друга кардиохирургична интревенция.

За страдание, макар актуалните способи и техники на лекуване и приема на противорецидивна антиаритмична терапия , при огромен брой пациенти предсърдното мъждене рецидивира. Това постанова нови процедури и хоспитализации, както и банкет на антикоагулатни лекарства за профилакта на образуването на тромби. Всъщност, всеки опит за възобновяване на ритъма при предсърдно мъждене с отминалост повече от 48 часа постанова профилактичното приемане на тези медикаменит за най-малко 3 седмици преди процедурата и най-малко 4 седимици след нея.

Ето за какво при пациентите, които не съумяват да възстановят естествения синусов темп или имат доста чести рецидиви , остава тактиката за поддържане на сърдечната периодичност в естествени граници (60-80 удара в минута в покой). Това се реализира най-често с бета блокери, дигиталисови препарати

или верапамилов вид калциеви антагонисти.

Тук стигаме до основния въпрос за профилактиката на образуването на тромби и емболични произшествия при пресърдно мъждене.

Това се реализира с прима на т.нар антикоагуланти. Важно е да се означи, че антиагрегантите като аспирин (ацетил салицилова киселина) или клопидогрел не са задоволително ефикасни при предсърдно мъждене.

От антикоагулнтите в продължение на 50 години се използваха така наречен витамин К антагонисти (у нас аценокумарол).

Свързани публикации.. Предсърдно мъждене – най-честата трайна сърдечна аритмия 0 Мозъчен инсулт и връзката му с предсърдното мъждене 0 Проф. Арман Постаджиян: Ускореният пулс може да е сигнал за предсърдно мъждене 0

Те са ефикасни в предварителната защита на мозъчния инсулти и други емболични произшествия, само че

имат голям брой взаимоотношения с храни и лекарства, както и самостоятелна вариабилност на отговора на лечението, което постанова чест и акуратен лабораторен надзор - един път месечно би трябвало да се изледва индикаторът на кръвосъсирването INR(или проктромбиново време) и индивидулно да се дозира витамин К антагониста

от способен доктор.

Поради тези недостатъци и неудобства на витамин К антагонистите (кумадините), през последното десетилетие бяха разработении сполучливо внедрении в практиката т.нар не-кумадинови или нови орални антикоагуланти (НОАК) . У нас се употребяват ривароксабан, дабигатран и апиксабан. Те са също толкоз и даже в някои изследвания по-ефективни за профилактика на инсулт и периферни емболии, като в същото време са доста по-удобни за приложимост, тъй като не постановат редовно

взимане на кръв за следене на антикоагулацията.

Единственно възрастта на пациентите и бъбречната им функционалност би трябвало да се имат поради при тяхното определяне и дозиране.

Разбира се, приемът на портивосъсирващи лекарства крие опасности от кървене. Затова пациентите би трябвало да се следят за непредизвикана поява на синини по кожата, кръв в урината и извънредно кървене от венците. При поява на такива или сходни признаци, неотложно се свържете с Вашия доктор!

Трябва да кажем, че при новите антикоагулнти - честотата на живото застрашаващите и преди всичко вътречерепни кръвоизливи - е по-малка, спрямо витамин К - антагонистите.

При нужда от хирургични интервенции или зъбни екстракции, антикоагулантната терапия би трябвало да се спре краткотрайно или да се размени с фракциониран или нефракциониран хепарин, само че единствено от способен доктор. Винаги казвайте на лекарите, стоматолозите и фармацевтите, че приемате антикоагулант, с цел да го вземат поради при определянето и планирането на лечението Ви!

И в умозаключение, по случай Световния ден на сърцето - 29 септември - моят зов е "Слушайте сърцето си! " . То е вашият неотклонен асистент и в случай че чувате сигналите му, няма да Ви подведе.

При подозрения за нарушавания в неговия темп, консултирайте се с доктор, който да дефинира вярната диагноза и лекуване. При открито

предсърдно мъждене приемайте постоянно предписаните лекарства. Особено значима за предпазването Ви от инсулт и периферни емболии е антикоагулантната терапия. Затова, когато Ви е предписана, не я забравяйте и не я прекъсвайте своеволно! При потребност от смяна в лечението постоянно се консултирайте с Вашия доктор.


Библиография:

1. Camm AJ et al. Eur Heart J 2010;31:2369–2429
2. Go AS et al. JAMA 2001;285:2370–2375
3. Savelieva I et al. Clin Cardiol 2008;31:55–62
4. Wolowacz SE et al. Europace 2011;13:1375–1385
5. Lip GYH and Lim HS. Lancet Neurol 2007;6:981–993
6. Kannel WB, Benjamin EJ. Med Clin North Am. 2008;92:17-ix
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР