Доц. д-р Диана Ковачева е новият омбудсман на България. Днес

...
Доц. д-р Диана Ковачева е новият омбудсман на България. Днес
Коментари Харесай

Доц. д-р Диана Ковачева положи клетва като омбудсман

Доц. доктор Диана Ковачева е новият омбудсман на България. Днес тя постави клетва пред Народното събрание, като се ангажира постоянно да бъде там, където са проблемите на жителите и където са нарушени техните права и свободи. От началото на 2016 година досега Ковачева е заместник-омбудсман и по закон след предварително прекратените пълномощия на омбудсмана тя пое поста до избора на нов народен публичен бранител.

„ Дневният ред на институцията на омбудсмана, както и до момента, ще се дефинира от хората и от техните проблеми. Широкият правозащитен мандат на омбудсмана, избран от Конституцията и Закона за омбудсмана, е в сходство с най-високите стандарти на Организация на обединените нации за отбрана правата на индивида. Именно затова тази година институцията на омбудсмана получи самопризнание и най-високия правозащитен стандарт на Организация на обединените нации, което е самопризнание и за България. Смятам, че институцията на омбудсмана има сериозен капацитет, тя е жива, до момента в който жителите имат доверие в нея и до момента в който тя е дейна и настойчива. “ Това сподели омбудсманът Диана Ковачева от трибуната на Народно събрание минути след полагане на клетвата. Тя се ангажира още с всичките си сили да отстоява правилото на член 1 от Всеобщата декларация за правата на индивида, който гласи: „ Всички хора се раждат свободни и равни по достолепие и права “.

„ Ще разгадавам на съдействието на всички институции, в това число на съдействие от страна на Народно събрание и от страна на народните представители, тъй като институцията на омбудсмана е замислена по този начин, че омбудсманът може да уточни казуса, може да уточни решението, може да бъде твърдоглав и неотстъпчив в убеждаването на институциите да подхващат дейности, само че тяхно е задължението да го създадат “, добави Ковачева. В умозаключение тя благодари за доверието на народните представители и акцентира, че стъпва на достиженията на трима мощни омбудсмани и по тази причина ще заложи на приемствеността, интензивността, доброжелателността и безпристрастността.

Кратко показване: Доц. доктор Диана Ковачева е била правосъден министър в интервала 2011-2013 година и дълготраен изпълнителен шеф на националното посланичество на Transparency International в България. Работи като теоретичен помощник в Института за правни науки, Българска академия на науките и е учител в Юридическия факултет на УНСС. Завършила е право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”. Магистър по право на Европейския съюз и правосъдна система, Университет Нанси II, Франция. Доцент – лекар по интернационално право и интернационалните връзки. Автор на редица публикации и монографии в областта на интернационалното право. Носител е на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II.          Владее британски, френски и съветски език.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР