Доставките в цяла Европа се бавят - струпали са се

...
Доставките в цяла Европа се бавят - струпали са се
Коментари Харесай

Защо трябва да се бърза с поръчките за Коледа

Доставките в цяла Европа се бавят - струпали са се доста контейнеровози, а личният състав в спедиторските компании не доближава. Затова е добре поръчките за Коледа да се създадат колкото може по-рано, поучават специалистите.

Хенри Хонкооп сочи екрана в офиса си: безчет кораби са задръстили пристанището на Ротердам в очакване да бъдат разтоварени. " Времето за изчакване в пристанището варира от 24 до 163 часа в пиковите моменти ", споделя той. " А търсенето на кораби и превоз не понижава, в противен случай - усилва се. "

Фирмата на Хонкооп поема контейнерите от огромните кораби към този момент от четвърт век насам. След това наема речни кораби и стоката се разпределя из Европа. Но бизнесът сега е извънредно ленив поради дългото очакване по пристанищата. С дълготрайни последствия: " Това оскъпява доставките. А клиентът ще би трябвало да чака доста повече за аварийна част на косачката си ", изяснява Хенри Хонкооп.

Заради пандемията и поради " Ever Given "

Кавус Хедерзаде е на същото мнение. Той провежда от Франкфурт транспорти по вода и суша сред морските пристанища и останалата част от Европа. Ротердам не е изолиран случай, споделя той - доста контейнерни пристанища просто не са в положение да се оправят с потока от кораби.

По време на първата Ковид вълна през 2020-а година фирмите в сектора ограничиха съществено броя на корабите си около спада на производството в Китай. " А когато нещата още веднъж потръгнаха, нямаше задоволително потенциал ", изяснява Хедерзаде. Натрупването на забавени контейнери в този момент води до такава степен, че " нашите транспортни средства да не се обработват вярно и в точния момент ".

Засядането на контейнерния транспортен съд " Ever Given " през март в Суецкия канал към момента оказва въздействие на бизнеса - поради спирането на световните вериги на доставки. А и дребният бизнесмен, изпълняващ вътрешни транспорти, по този начин или другояче е в неравностойно състояние във значими пристанища като Ротердам: " Корабите стават все по-големи и транспортират от ден на ден и повече контейнери. И просто има потребност от повече време ", изяснява специалистът. " Оттам нататък ние като последни във веригата също би трябвало да изчакаме още малко. " Професиите капитан на транспортен съд, чиновник на пристанище или водач на камион просто би трябвало да станат по-атрактивни.

Ситуацията няма да се разведри скоро

За Ливия Спера, общоприет секретар на Федерацията на европейските транспортни служащи, това е извънредно значимо. Професията просто към този момент не е по този начин привлекателна, както преди 20 години: " Използват се от ден на ден великански контейнеровози, които към този момент придвижват не 10 000, а 25 000 контейнера. Това води до тапи навътре в страната по шосе, по вода и по релси. Към това се прибавя дефицитът на водачи на камиони в цяла Европа. "

Работата е тежка и е обвързвана с доста очакване. Много хора избират да работят нещо, което им разрешава да спят в личното си легло, освен това без да им се заплаща на дъмпингови цени, тъй като огромните компании постоянно употребяват подизпълнители, с цел да поддържат изкуствено цените ниски.

Ще има ли проблем с коледните дарове?

И тримата - Спера, Хонкооп и Хедерзаде, не чакат бързо облекчение на обстановката. Забавянията евентуално ще продължат и през първото тримесечие на 2022-а година.

С оглед на коледното извършване на покупки, Хедерзаде дава ясна рекомендация: " Този път поръчките би трябвало да се създадат доста по-рано от нормално ". В противоположен случай може да възникне сериозен проблем с подаръците под елхата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР