Доставките на природен газ от Газпром Експорт за България бяха

...
Доставките на природен газ от Газпром Експорт за България бяха
Коментари Харесай

ОБЕКТИВНО: РУБЛИ СРЕЩУ ГАЗ: Диверсификация – Що е то?

Доставките на природен газ от " Газпром Експорт " за България бяха спрени - считано от 27 април 2022 година Българската страна е изпълнила напълно отговорностите си и е направила всички заплащания, изисквани по сегашния контракт, навреме, прецизно и в сходство с неговите клаузи.

Руският президент Владимир Путин подписа декрет, съгласно който западните купувачи би трябвало да заплащат в рубли за съветския газ от 1 април, а договорите ще бъдат прекъснати, в случай че тези заплащания не бъдат осъществени.

Към момента договорът с България не е преустановен, а нашето държавно управление твърди, че ще съди Руската федерация за несъблюдение.

Очакванията на съветското министерство на стопанската система са добивът на нефт и газ да спадне тази година, само че Русия е удвоила приходите си от експорт на енергийни запаси от началото на нашествието в Украйна. Руската страна е получила към 62 милиарда евро от експорт на газ, петрол и въглища поради скока в цените, без значение че размерите са понижени.

Атина може да помогне на София посредством превръщане на потока от газопровода " Турски поток ", механизъм, употребен и преди. Този водопровод придвижва съветски газ за Гърция през Черно море, Турция и България.

Няколко страни могат да запълнят всевъзможни неналичия в енергийните доставки с импорт на електрическа енергия по интерконектори от съседите си или посредством увеличение на производството на ток от нуклеарни, възобновими, хидроенергийни и въглищни мощности.

Икономическите асоциации се оповестиха срещу прекъсването на връзките с Газпром и желаеха да се замразят цените на газа, а остатъкът от по-високата цена да бъде стихотворец от страната.

В Европа още веднъж има разнобой и неизясненост. Някои от най-големите газови компании като немската Uniper, италианската Eni и австрийската OMV обмислят способи да избегнат глобите при пазаруването на газ от Русия. Като да вземем за пример изискат от " Газпром " да се съгласи, че покупката е приключена, когато парите се трансферират по първата сметка в " Газпромбанк " в евро или долари. Конвертирането в рубли ще бъде осъществено по-късно, което на процедура не е нарушение на глобите. Дали това ще бъде допустимо, зависи от Русия. Отделните народи и корпорации търсят практично решение. Натискът върху Европа да няма никакви съмнения за цялостен отвод от съветския газ обаче се ускорява.

Дали ще стигнем до по този начин мечтаната диверсификация или още веднъж ще бъдем подвластни от съветските въглероди е въпрос на седмици, а дотогава, съгласно думите на държавното управление – не се тормозете – идва лято.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР