Доставчикът иска 50 % от предходната фактура на клиенти с

...
Доставчикът иска 50 % от предходната фактура на клиенти с
Коментари Харесай

Пригответе се! ЕВН с безобразен рекет над потребители с...

Доставчикът желае 50 % от миналата фактура на клиенти с промишлено електричество, с цел да " има сигурност в нестабилния пазар на енергоресурси "

За забавен проблем алармира публичният медиатор на Община Бургас, Тодор Стамболиев. Той е получил тъжба от бургазлия, който има къща с Акт 15 за засвидетелствуване на годността на градежа и заради тази причина се заплаща ток по цени като за промишлена електрическа енергия.

При навестяване на електронният уебсайт на доставчика на електрическа енергия, жалбоподателят установи, че  освен  сметката за употребявана електрическа енергия има и  още една фактура, избрана като „ етапна “  на стойност 170 лева И двете фактури са с една и съща дата. 

От центъра за обслужване на клиенти на EVN, научават, че: „ от този месец (ноември 2022 год.) доставчикът на електроенергия EVN въвежда етапна фактура, която представлява  50 %   от миналата фактура на клиенти с промишлено електричество  и че тя би трябвало да  бъде платена за доставчикът да има сигурност в нестабилният пазар на енергоресурси. “  Тази сума щяла да бъде възобновена идващият месец, само че още веднъж ще трябвало да се заплати нова етапна фактура, състояща се от 50 % от цената на употребяваната електрическа енергия за настоящия месец. Това било обяснено на жалбоподателя.

За да се увери в истинността на изказванията, Общественият посредник  е поискал  от жалбоподателя  и е получил като доказателство, фактурата по заплатеното изразходвано количество ел. сила и фактурата за спомагателната сума.

При осъществяване на инспекция, на страницата на „ EVN България Електроснабдяване “, Стамболиев открива съществуването на уведомление от доставчика в този смисъл.

" Да не забравяме, че доста притежатели на парцели, в това число употребени за жилищни потребности, придобили парцели преди към 15-20 години, на бизнес парцели, кабинети, офиси и други по една или друга причина не имат т. нар Акт 16, или Удостоверение за въвеждане в употреба на парцелите си.  Всички те, заплащат ел. сила по цени за промишлени консуматори. Днес, към този момент имам няколко позвънявания по телефона с недоволства по тематиката. Очаквам огромно публично напрежение, изключително в навечерието на идните зимни месеци, в навечерието на идни коледни и новогодишни празници ", споделя Стамболиев.

Според публичният медиатор, не е изключено да има лица, които няма да са в положение да платят сметките си и ще затворят или бизнеса си, или ще посрещнат на студено празниците.

Стамболиев ще сложи въпроса пред Омбудсмана на Република България и пред Комисията за енергийно и водно контролиране, с цел да се ревизира, до каква степен това решение на „ EVN България Електроснабдяване “ е съобразено с условията на Закона за енергетиката и Наредбите, признати въз основа на него.

" Дали е морално по този метод да бъдат принуждавани потребителите на промишлена сила, да заплащат авансово все още  неизразходвано количество ел. сила за потребностите си???  Мисля, че няма кой да даде позитивен отговор на този въпрос. Това условие затруднява заплащанията на така и така скъпата електрическа енергия, не е правилно по отношение на клиентите и ще докара до същинско публично напрежение ". отбелязва омбудсманът.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР