Достатъчно съм говорил за себе си; сега е твой ред

...
Достатъчно съм говорил за себе си; сега е твой ред
Коментари Харесай

Нарцисистите се опитват да бъдат високи, като отрязват главите на другите

Достатъчно съм приказвал за себе си; в този момент е твой ред да приказваш за мен.

Не е елементарно да превъзхождаш всички към себе си.

Как да се оправим с нарцисиста в нас и към нас?

Как да разберем кой е нарцисист? Има ли такова нещо?

Какво да върша, в случай че аз съм нарцисист?

Нарцис е воин от гръцката митология, който дотам се влюбва в личният си облик, че не съумява да откъсне очи от себе си и най-после това го довежда до драматичен край.

Днес, основано на този случай, психолозите са въвели понятието егоизъм, което се характеризира с обещано държание и метод на мислене.

Психологът Стивън Джонсън написа, че нарцисиста е някой, който е “погребал същинското “себе си ” в отклик на по-ранни рани и го е заменил със мощно развито, заместващо подправено “аз. ”

Тази опция на същинската персона се появява с величественост “над другите ”, погълната главно от себе си и с доста високо самочувствие по отношение на другите. В нашето високо индивидуалистично и обърнато към външното общество, другите форми на егоизъм са освен все по-проникващи, само че и несъмнено насърчавани.

Нарцисист е някой, който е влюбен в идеализиран облик за себе си, който той или тя проектират, с цел да избяга от същинският, откъснат и засегнат облик. Дълбоко в себе си, множеството нарцисисти се усещат като “грозното пате ” даже и мъчително да не желаят да си го признаят.

Как да разберем, дали сме нарцисист или сме във взаимодействие с подобен човек?

Въпреки, че във всеки един от нас се демонстрира някое от изброените по-долу държания и характерности, при нарцисиста те са мощно откроени допълнително от единствено едно. В множеството случаи нарцисистите не са наясно за това или пък не се интересуват по какъв начин това въздейства на другите.

Нарцисистите обичат да преобладават диалога

Те харесват да приказват за себе си и съвсем не дават опция на другия да взе участие в двустранен диалог. Човек би трябвало да се бори, с цел да могат възприятията и вижданията му да бъдат изложени и чути. Ако въпреки всичко успееш да кажеш нещо, което не е съгласно нарцисиста, най-вероятно коментарът ти ще бъде поправен, отритнат или пренебрегнат.

Честите отговори на татко ми когато споделях моите визии бяха, “но… ”, “всъщност… ”, “има доста какво да се добави в тази посока… ”.

Но имайте едно мислено – когато желаят да ви манипулират, ще ви обвинят, че „ не казвате нищо за себе си “ и че сте потайни.

Нарцисистите обичат да прекъсват диалозите

Въпреки, че доста хора имат неприятни отзивчиви качества и постоянно прекъсват другите, нарцисистите главно прекъсват и бързо обръщат диалога отново към себе си.

Те имат доста малко интерес към другата страна. Всъщност, интересуват се единствено от нещата, които имате да кажете, с цел да ги употребяват против вас по-късно.

Обичат да нарушават разпоредбите

Те се любуват в това да се измъкват когато нарушават разпоредбите и обществените правила. Обичат да трансформират голям брой задължения и ангажименти.

Ако вие закъснеете за срещата си с тях, очаквайте сърдене, само че те обожават да го вършат и да ви държат в очакване. Изпитват приятност в това.

Нарцисистите обичат да нарушават границите

Нарцисистите нарушават границите ви, защото въобще не са наясно със съществуването им. Те показват неоснователно неуважение към мислите, възприятията, собствеността и персоналното пространство на другите хора. Прегазват и употребяват другите без грам съчувствие. Постоянно нарушават обещания и задължения. Нямат съвсем никакво страдание и упрекват жертвата за липса на почит към тях.

Ти си отговорен, че забравих, тъй като не ми подсети.

Проектират подправен облик за себе си

Много нарцисисти обичат да вършат неща, с цел да впечатлят другите като се пробват да наподобяват добре на повърхността. Този комплекс “да спечелиш трофея ” може да се прояви физически, сантиментално, академично или културално.

В тези случаи, нарцисиста употребява хора, предмети, обществен статус и/или достижения, с цел да замести “истинският облик ”, сменяйки го с стремежи, само че недействителен подобен.

Нарцисистите считат, че избрани неща им принадлежат по право

Те считат, че другите им дължат по-специално отношение. Те чакат другите да се погрижат за потребностите им неотложно като въобще не са състрадателни, когато другите са в сходно положение. В техният разум, светът се върти към тях. Освен това, когато са шефове, те безусловно считат, че разполагат с подчинените си, даже във връзка с персоналния им живот.

Нарцисистите са чаровници

Те могат да бъдат доста харизматични и безапелационни. Когато са заинтригувани от теб (за да получат нещо), те ще те накарат да се чувстваш доста специфичен и издирван.

Когато обаче изгубят интерес към теб ( откакто са получили това, което са търсили или са се отегчили), те елементарно могат да те зарежат без даже да се замислят. Нарцисистите могат да бъдат доста обществени, разполагаем и търсещи, до момента в който им осигуряваш това, което те желаят и им даваш цялото си внимание.

Нарцисистите имат грандоманска персоналност

Те мислят за себе си постоянно в подтекста на нещо особено или грандиозно – че са герои, принцове или принцеси.

Често те имат пресилен нюх за значимост, вярвайки че другите не могат да оцелеят или живеят без техните феноменални достижения.

Негативни страсти

Нарцисистите обичат да популяризират и провокират отрицателни страсти, с цел да привлекат внимание, с цел да се усещат мощни, с цел да те държат в неустановеност и отвън баланс. Лесно се нервират, в случай че усетят, че не им даваш цялото си внимание.

Те мога да изпаднат в гневна рецесия, в случай че не се съгласиш с тях, техните гледни точки или упования. Те са доста чувствителни към критицизъм, и постоянно отвръщат на това с борба или студено оттегляне.

От друга страна, те са бързи да съдят, подлагат на критика, да се присмиват и упрекват. Някой нарцисисти са прочувствено малтретиращи. Като те карат да се чувстваш неподобаващ, те подхранват нараненото си его и се усещат добре за себе си.

Някои хора се пробват да бъдат високи, като отрязват главите на другите.

Нарцисистите са манипулативни

Използват другите като продължение на себе си. Те вземат решенията вместо тях, с цел да посрещнат личните си потребности.

Нарцисистите манипулират другите посредством виновност. Често споделят, “дал съм ти толкоз доста, а ти не го оценяваш ”, или “аз съм жертва – би трябвало да ми помогнеш; в случай че не го направиш, значи не си добър човек ”. Те манипулират страстите ви като карат да вършиме неразумни жертви.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР