Достъпът до Wi-Fi в парковете на София ще стимулира работата

...
Коментари Харесай

Свободни Wi-Fi зони в три столични парка


Достъпът до Wi-Fi в парковете на София ще подтиква работата навън
(снимка: А1 България)

Четири зони с безвъзмезден достъп до Wi-Fi интернет в три от най-посещаваните паркове на столицата построи Столична община взаимно с А1 България, оповестиха от телекома.

Две от зоните с безжичен интернет са в Южния парк – до входовете от страна на ул. „ Бяла църква ” и ул. „ Нишава ”. Другите местоположения със свободен Wi-Fi достъп са в Борисовата градина и Докторската градина.
още по темата
Проектът включва също и специфична начална страница, която ще се зарежда на всеки смарт телефон при потребление на Wi-Fi мрежата в тези зони и ще дава информация за идни събития от културния и спортния живот на града.

В основата на плана е софтуерната услуга А1 Smart Net, която обезпечава безжичен достъп до интернет и разрешава основаване на специфична начална страница при влизане в обсега на Wi-Fi зоните. В нея потребителите могат да филтрират анонсите по локация, интервал и категория – музика, кино, спектакъл, изкуство, спорт и други

„ Достъпът до Wi-Fi в парковете на София ще способства освен върху свободното време на жителите, само че и за един различен метод на работа навън ”, разяснява безплатната услуга Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

София се трансформира в притежател на сила за трансформацията към умни градове в Европа и от изключително значение за това е качествената съгласуваност в града. Такава е практиката и в новите напълно умни градове на Южна Корея, да вземем за пример, акцентира Генчо Керезов, зам.-кмет по направление „ Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване ” на Столична община.

„ Достъпът до интернет е част от факторите за реализиране на удобна градска среда. Превръщането на София в същински интелигентен град не би било допустимо без технологиите ”, сподели Иван Иванов, старши шеф „ Корпоративни продажби ” в А1 България.

Специална начална страница се зарежда на смарт телефона при потребление на Wi-Fi мрежата
(снимка: А1 България)

На А1 Smart Net са основани и построените в столицата 22 точки за безжичен достъп, част от рамката на Европейската комисия WiFi4EU, насърчаваща свободния обществен достъп до безжичен интернет. Те обезпечават безвъзмезден Wi-Fi интернет от 100 Mbit/s в региона от улица „ Витошка ” (църквата „ Св. Неделя ”) до Националния замък на културата и Моста на влюбените.

При новостартираните Wi-Fi зони са употребявани общо 40 устройства за обезпечаване на свободен достъп до интернет за жителите. Те са особено създадени за приложимост в открити пространства и са устойчиви на прахуляк, влага, удар и трептения.

Технологията разрешава от Wi-Fi мрежата да се възползват над 10 000 потребителя по едно и също време при висока натовареност на ползване на интернет. При „ прекачване ” сред обособените точки за достъп не са нужни спомагателни настройки или дейности. Решението дава на общината опция за ръководство на услугата през обединен онлайн портал.

В допълнение, в една от Wi-Fi зоните в Южния парк е сложена и новаторска Wi-Fi скамейка, със особено слънчево зареждане. Тя ще даде опция на жителите да заредят смарт телефона си и да употребяват свободно Wi-Fi интернет по време на разходка или работа навън наоколо до пейката.

А1 Smart Net е част от разрастващото се портфолио от ICT бизнес услуги на компанията, измежду които са систематична интеграция, решения за киберзащита, инфраструктура като услуга и програмен продукт като услуга, „ Интернет на нещата ” и др.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР